x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Potrivit unui cercetător, Moise era sub efectul halucinogenelor, pe Muntele Sinai

Potrivit unui cercetător, Moise era sub efectul halucinogenelor, pe Muntele Sinai

de Jurnalul National    |    05 Mar 2008   •   00:00


La coborârea sa de pe Muntele Sinai, Moise era sub efectul unor puternice halucinogene când a prezentat Cele Zece Porunci poporului evreu, afirmă Benny Shanon, profesor la Departamentul de psihologie cognitivă al Universităţii ebraice din Ierusalim, relatează Rompres.




La coborârea sa de pe Muntele Sinai, Moise era sub efectul unor puternice halucinogene când a prezentat Cele Zece Porunci poporului evreu, afirmă Benny Shanon, profesor la Departamentul de psihologie cognitivă al Universităţii ebraice din Ierusalim, relatează Rompres. Într-un articol publicat săptămâna aceasta de 'Time and Mind', o revistă consacrată filosofiei, Shanon susţine că consumul de substanţe psihotrope era parte integrantă a ritualurilor religioase ale israeliţilor evocate de Cartea Exodului în Biblie. 'În ceea ce-l priveşte pe Moise pe Muntele Sinai, este vorba fie de un eveniment cosmic supranatural în care eu nu cred, fie de o legendă în care nu cred cu atât mai mult, fie în sfârşit - foarte probabil - de un eveniment care îi adună pe Moise şi poporul Israelului sub efectul stupefiantelor', a afirmat profesorul la postul public de radio israelian. 'Biblia scrie pe acest subiect că 'poporul vede sunete' şi este un fenomen clasic, de exemplu în tradiţia Americii latine, unde 'muzica este văzută'', a adăugat el. El a menţionat, de asemenea, exemplele Tufişul în flăcări şi Copacul Cunoaşterii din Grădina Edenului, precizând că în deşerturile Sinaiului egiptean şi Neghevului israelian beduinii folosesc încă ierburi şi plante halucinogene. Potrivit lui, societăţile şamanice tradiţionale au recurs adesea la stupefiante în ritualurile religioase. 'Însă folosirea lor este supusă unor reguli foarte stricte (...) Focul poate fi ceva rău dacă este utilizat pentru război şi un lucru bun dacă este  folosit în bucătărie'. 'Am fost invitat în 1991 la o ceremonie religioasă în nordul Amazoniei, în Brazilia, în cursul căreia am consumat o poţiune făcută dintr-o plantă, ayahuasca, şi am avut viziuni cu conotaţii spirituale şi religioase', a povestit profesorul Shanon.
În opinia lui, efectele psihedelice ale poţiunilor preparate cu ayahuasca sunt comparabile cu cele produse de băuturi pe bază de scoarţă de acacia. Acest arbore este frecvent menţionat în Biblie, iar lemnul său este asemănător cu cel folosit pentru construirea Chivotului Legământului.

×
Subiecte în articol: magazin