x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Povestea ATM-ului

Povestea ATM-ului

de Sînziana Stancu    |    20 Mai 2010   •   00:00

Scoţianul care a inventat ATM-ul, John Shepherd-Barron, a murit sâmbătă, la Spitalul Raigmore, din Scoţia, la vârsta de 84 de ani, după o scurtă suferinţă.  Povestea despre invenţia lui a rămas însă.

Ideea unei maşini automate de scos bani cash oricând îţi trebuie i-a venit din întâmplare scoţianului, într-o zi când avea mare nevoie să scoată bani de la bancă şi a găsit uşa închisă, pentru că programul se terminase.  Invenţia i-a fost inspirată şi de automatele de ciocolată. "Mă tot gândeam că trebuie să existe o modalitate prin care pot să îmi iau banii mei oriunde m-aş afla, în lume sau în Marea Britanie. Am pornit de la  dispozitivul care îţi livra ciocolată, numai că eu trebuia să înlocuiesc ciocolata cu bani", povestea Barron într-un interviu acordat BBC în urmă cu trei ani, informează Associated Press.


CARD CHIMIC
Primul "numărător" de bani inventat de el, cunoscut astăzi ca ATM, a fost instalat la una dintre filialele Barclays Plc, dintr-o suburbie londoneză, în data de 27 iunie 1967. Cum pe-atunci încă nu se inventaseră cardurile bancare de plastic, Shepherd-Barron a adaptat pentru "banca" lui automată un cec special, care era codificat chimic. Clienţii introduceau cecurile lor într-o fantă ca un fel de sertar, iar după ce introduceau în aparat şi numărul personal de identificare (PIN), se deschidea o nouă fantă-sertăraş, în care se găsea suma cerută în bancnote de câte 10 lire sterline.


PIN-ul NEVESTEI
Iniţial, Shepherd-Barron concepuse PIN-urile cu numere formate din şase cifre, însă le-a redus la patru, după ce soţia lui, Caroline, s-a plâns că nu poate ţine minte atâtea cifre. "Când eram la masă, în bucătărie, ea mi-a spus că nu-şi poate aminti decât patru cifre, aşa că, după dorinţa ei, cele patru cifre au devenit standardul internaţional", a dezvăluit inventatorul scoţian în acelaşi interviu.

În lume există la ora actuală peste 1,7 milioane de ATM-uri, potrivit "ATM Industry Association". În 2004, după aproape 40 de ani de la invenţia sa, scoţianul a primit Ordinul Imperiului Britanic (OBE), pentru serviciile pe care le-a adus sistemului bancar de pretutindeni.

×
Subiecte în articol: lumea