x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri cu animale - Cimpanzei "cafegii", melci atletici si gorile mincinoase

Recorduri cu animale - Cimpanzei "cafegii", melci atletici si gorile mincinoase

25 Noi 2004   •   00:00

CIUDATENII
Animalele astea sunt de-a dreptul uimitoare. Nu stim daca o fac intentionat sau nu, cert e ca reusesc sa impresioneze o lume-ntreaga prin capacitatile lor, chiar de invidiat! Cartea Recordurilor de la Editura Rao s-a ingrijit, ca de fiecare data, sa consemneze minunatiile.
MIRUNA MIHALCEA

Click pentru a mari imaginea
Papagalii sunt foarte indemanatici, cimpanzeii cer o cafea in 23 de moduri, gainile traiesc fara sa aiba neaparata nevoie de cap, iar melcii participa la Campionate Mondiale de curse! Ori s-a-ntors lumea cu fundu-n sus, ori animalele astea sunt niste exceptii, si atunci merita sa le aflam povestea.

CAINI. Hai sa vorbim intai de cainii cu un puternic simt civic. Cel mai cunoscut este St. Bernard-ul pe nume Berry, care a salvat, in decursul carierei sale desfasurate in Alpii elvetieni, nu mai putin de 40 de persoane. Una dintre cele mai spectaculoase fapte este salvarea unui baiat care zacea pe jumatate inghetat sub o avalansa in care mama lui murise. Barry s-a culcat peste trupul baiatului pentru a-l incalzi si l-a lins pe fata pana cand a reusit sa-l readuca in simtiri. Dupa care l-a transportat pana la cel mai apropiat adapost. Snag, pe de alta parte, un labrador care apartinea vamii americane, a facut, impreuna cu partenerul lui, 118 capturi de droguri in valoare de 810 milioane de dolari. Si, in general, cea mai buna rasa "politista" este retreiever-ul auriu-Trepp. Dar ca sa ne-ntoarcem la un ton mai vesel, aflati ca pudelul Chanda-Leah, detinut si dresat de Sharon Robinson, are un repertoriu de 496 de trucuri. Canta la pian, stie tabla inmultirii si "se da" cu skateboard-ul. Iar cel mai "plimbaret" caine e o corcitura de boxer cu labrador care, in 1979, a aparut acasa dupa ce parcursese pe jos 3.220 de kilometri. In calatoria lui, a traversat Campia Nullarbor, din Australia de Sud, unde nu exista nici o sursa de apa.

MAIMUTE. Cel mai priceput la numere din neamul lor este cimpanzeul Ai. El numara de la unu la noua si poate aranja, in ordine crescatoare, cinci dintre ele. Koko, pe de alta parte, are si ea cu ce se lauda. E cea mai "vorbitoare" gorila. Nascuta la Gradina Zoologica din San Francisco, a invatat Ameslan (Limbajul American pentru Semne) de dr. Francine Patterson. In 2000, Koko stia peste 1.000 de semne si intelegea circa 2.000 de cuvinte in engleza. Gorila mai stie sa faca deosebirea intre trecut si viitor, se cearta, glumeste si… minte. Si are si o parere foarte clara despre sine: "Animal gorila destept". Numai ca cimpanzeul Lana ii cam face concurenta. El stie sa scrie si sa citeasca in Yerkish, un limbaj format din cuvinte reprezentate pe tastatura computerului prin simboluri abstracte. Dupa 3 ani, Lana poate cere o ceasca de cafea in 23 de moduri diferite!

PAPAGALI. "Inteligentul inteligentilor" este un cenusiu african, Alex, care cunoaste numele a peste 35 de obiecte si 7 culori. Un rival al lui este Smudge, care a reusit sa scoata 10 chei de pe un inel in forma de S.

MELC, MELC, CODOBELC. Campionatele Mondiale de curse pentru melci se tin in Marea Britanie. Aproximativ 150 de participanti concureaza anual. Doi cate doi, doi cate doi. Si "circula" pe o pista circulara, de 33 de centimetri. Record-melcul este Archie, pregatit de "antrenorul" Carl Bramham, cu timpul de 2 minute si 20 de secunde.

.

.

O lume nebuna, nebuna, nebuna...

Nu de putine ori, persoanele aflate in ipostaze neobisnuite au reactii dintre cele mai stranii. Comportamentul lor in astfel de situatii ar trebui evitat cu orice pret, mai degraba decat imitat.
RADU POPA

Sicriul din dormitor. O femeie care se considera o persoana fericita si norocoasa pastreaza un cosciug in propriul dormitor. Ea sustine ca incearca sa descopere cateva dintre enigmele mortii culcandu-se, din cand in cand, in interiorul acestuia. Kay Groom, 42 de ani, a cheltuit 200 de lire sterline pentru a-si confectiona un sicriu din lemn de pin, captusit cu matase rosie, pe care l-a depozitat in camera sa. Femeia spune ca asfel va fi "pregatita" cand "va sosi momentul" si, prin "achizitia" sa isi poate ajuta, din punct de vedere financiar, familia. Groom marturiseste ca "lada" i se pare "destul de confortabila", chiar daca inchiderea capacului ii provoaca o usoara neliniste, deoarece sufera de claustrofobie. Englezoaica mai poseda o colectie de 300 de cranii decorative, un schelet si si-ar fi dorit sa fie gropar, deoarece moartea o fascineaza de 15 ani, netinand cont de faptul ca multi oameni o considera nebuna, macabra sau chiar vrajitoare.

Obezitatea si consumul de carburant al avioanelor. Potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, in anul 2000, companiile aeriene au cheltuit suplimentar 275 de milioane de dolari pentru a transporta "kilogramele in plus" ale pasagerilor. Greutatea medie a americanilor a crescut, in medie, cu 5 kilograme, in perioada 1990-2000. Ceea ce, pentru firmele de aviatie, a reprezentat cateva tone transportate in plus si un consum sporit de combustibil. Reprezentantii acestora s-au aratat decisi sa faca "reduceri de greutate" la al-te "capitole". Astfel, ei au decis ca, la bordul avioanelor, pasagerii sa poata rasfoi doar reviste si ziare "subtiri", cu putine pagini. Iar la servirea mesei sa fie folosite furculite din material plastic, in locul celor metalice.

"Invitatii" la puscarie. Din dorinta de a reduce rata criminalitatii, politistii din orasul britanic Dorset au decis sa trimita "invitatii la puscarie" adresate infractorilor recidivisti. Initiativa are drept scop reducerea numarului furturilor din locuinte, avertizandu-i pe hoti despre riscurile actiunilor lor, in cazul in care acestea se repeta. "Invitatiile" au pe verso un mesaj foarte clar: "Daca nu vreti sa sfarsiti aici, opriti-va!". Politistii spera ca "invitatiile", trimise prin posta sau inmanate personal "destinatarilor", sa aiba efectul scontat.
×