Dmitri Medvedev nu a exclus aderarea în perspectivă a Federaţiei Ruse la NATO. Preşedintele rus a lansat posibila provocare în cadrul recentei sale vizite la Washington, unde la sfârşitul săptămânii trecute a participat la summitul G-20 dedicat combaterii crizei economice mondiale, informează BBC, citat de Agerpres.
“După cum se spune, never say never”“, a răspuns Medvedev în limba engleză, la o întrebare ce i-a fost adresată în timpul unei discuţii cu membrii Consiliului pentru relaţii internaţionale din Washington în legătură cu posibilitatea ca Rusia să adere vreodată la Alianţa Nord-Atlantică. “Organizaţia Atlanticului de Nord a avut posibilitatea de a invita Rusia în NATO, dar nu a făcut-o. În prezent, situaţia este alta, însă noi ne dorim normalizarea relaţiilor cu NATO şi suntem dispuşi să dezvoltăm raporturi de parteneriat cu blocul nord-atlantic”, a subliniat preşedintele rus în cadrul aceleiaşi întâlniri.
Referindu-se la iniţiativa sa de a extinde mandatul prezidenţial de la patru la şase ani, Dmitri Medvedev a subliniat că preşedintele Rusiei trebuie să aibă mai multă putere decât parlamentul: “Rusia nu poate fi nimic altceva decât o republică prezidenţială, ca şi SUA, de altfel. Este important ca în anii următori Rusia să dispună de o forţă politică stabilă, care să includă un parlament puternic şi stabil şi puterea prezidenţială întărită”.Medvedev este suspectat că prin amendarea Constituţiei în sensul prelungirii mandatului prezidenţial îi netezeşte cale spre funcţia supremă în stat actualului premier rus Vladimir Putin, care ar putea veni la putere pentru 12 ani consecutiv.
În discursul susţinut în faţa reprezentanţilor Consiliului pentru relaţii internaţionale din Washington, preşedintele rus nu s-a eschivat de la reverenţe în faţa preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, după ce Moscova a salutat cu răceală alegerea acestuia în funcţie din cauza criticilor aduse de Obama intervenţiei din august a Rusiei în Georgia.“Salutăm alegerea dlui Barack Obama şi contăm pe cooperarea sa deplină în depăşirea problemelor acumulate în relaţiile bilaterale”, a afirmat liderul de la Kremlin, ale cărui speranţe se leagă, după cum a recunoscut el însuşi, de dubiile exprimate de preşedintel ales al SUA în privinţa eficacităţii instalării componentelor scutului american antirachetă în Europa Centrală.
Moscova se opune categoric desfăşurării sistemului american de apărare antirachetă în Cehia şi Polonia, preşedintele rus Dmitri Medvedev ameninţând recent cu amplasarea sistemelor de rachete “Iskander” în enclava Kaliningrad, înconjurată de state membre ale Uniunii Europene şi NATO. Ulterior, liderul rus a accentuat că Moscova va lua măsuri de retorsiune numai în cazul în care Washingtonul nu va renunţa la planurile sale de a desfăşura zece rachete interceptoare în Polonia şi un radar în Cehia. La Washington, Medvedev a reiterat această teză, subliniind că “vom reacţiona doar în cazul în care desfăşurarea scutului antirachetă se va produce într-o manieră cu care noi nu vom fi de acord. Această problemă nu s-a închis. Sunt dispus să mă implic personal în discuţii şi sper că noul preşedinte al SUA şi noua administraţie de la Washington vor manifesta disponibilitate pentru continuarea negocierilor în problema desfăşurării scutului antirachetă în Europa Centrală”.
Citește pe Antena3.ro