x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia/ Problema transnistreană nu are un viitor liniştit

Rusia/ Problema transnistreană nu are un viitor liniştit

de Corina Andriuta    |    20 Mar 2008   •   00:00
Rusia/ Problema transnistreană nu are un viitor liniştit
Un raport al Ministerului rus de Externe arată că puterea de la Chişinău adoptă o "poziţie rigidă" neacceptând administraţia transnistreană ca parte egală în negocieri, fapt care, alături de intenţia de a obţine soluţionarea doar în cadrul unei Constituţii unitare, nu permite o depăşire rapidă a impasului, arată lenta.ru.

IMPAS PRELUNGIT. Problema este dezbătută destul de larg în acest raport: "Poziţia rigidă a Chişinăului de neacceptare a administraţiei transnistrene în calitate de parte egală în procesul de reglementare, poziţie susţinută în cadrul şedinţei Consiliului miniştrilor afacerilor externe din ţările OSCE de la Madrid, din noiembrie 2007, precum şi intenţia de a obţine soluţionarea doar în cadrul unei Constituţii unitare nu permit a spera într-o depăşire rapidă a impasului reglementării şi a riscurilor destabilizării situaţiei legate de aceasta. Raportul menţionează faptul că, pentru reluarea procesului de negocieri dintre Transnistria şi Moldova, sistat în martie 2005 la iniţiativa Chişinăului, este necesară obţinerea unui compromis, cu respectarea intereselor ambelor părţi, renunţarea la orice forme de presiune economică şi oferirea garanţiilor corespunzătoare. Rusia şi-a menţinut poziţia faţă de soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei şi în baza elaborării unui statut special, garantat, pentru Transnistria, precizează raportul. De pe poziţia responsabilităţii sale pentru menţinerea unităţii teritoriale a Moldovei, a stabilităţii în regiune, Rusia a contribuit activ la operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru în baza Acordului din 1992 privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat, aminteşte documentul. "În baza acestor principii, dialogul politic cu Moldova a cunoscut o evoluţie a contactelor la cel mai înalt nivel, la nivel de premieri şi grupuri parlamentare de prietenie. Au fost continuate contactele la nivelul ministerelor de externe", se spune în raport.

VORONIN VEDE ALTCEVA. Afirmaţiile documentului MAE rus contrazic însă declaraţii recente ale preşedintelui Vladimir Voronin, care susţine că reglementarea conflictului cu Transnistria este o perspectivă foarte apropiată. Voronin a declarat recent, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, că a ajuns la o înţelegere cu Moscova în privinţa statutului Transnistriei, singura condiţie pe care ar mai pune-o Rusia fiind o declaraţie fermă, garantată de marii actori internaţionali, că Republica Moldova îşi va menţine neutralitatea şi nu va adera la NATO. Ideea unei declaraţii internaţionale de garantare a neutralităţii Republicii Moldova a fost reluată şi zilele trecute de preşedintele Voronin, la congresul Partidului Comuniştilor, care l-a reales ca lider pentru următorii patru ani. Voronin, care se apropie de finalul celui de-al doilea mandat şi nu mai are dreptul de a mai candida în 2009, a făcut din reglementarea conflictului cu Transnistria una dintre principalele promisiuni electorale care au asigurat victoria Partidului Comuniştilor la alegerile din 2001 şi 2005. Comuniştii, în evidentă pierdere de teren, se pregătesc în prezent pentru un dificil scrutin în 2009, propunându-şi să se menţină la putere. Raportul MAE rus mai spune că Rusia a fost unul dintre principalii parteneri comerciali-economici ai Moldovei. În 2007, volumul comerţului exterior a constituit 1 miliard de dolari. "Această dinamică a fost determinată de reglementarea condiţiilor de cooperare în domeniul livrărilor de gaze, anularea pretenţiilor faţă de calitatea vinurilor moldoveneşti, reluarea livrărilor din Republica Moldova a produselor fitotenice şi zootehnice. Rusia a acordat Moldovei un ajutor umanitar în valoare totală de 10 milioane de dolari pentru a combate efectele secetei. Au fost dezvoltate contactele umanitare, iar în septembrie au avut loc Zilele culturii moldoveneşti în Rusia", menţionează documentul diplomaţiei de la Moscova.

×
Subiecte în articol: magazin Rusia