x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Şaptezeci de revoluţionari braşoveni au intrat în greva foamei

Şaptezeci de revoluţionari braşoveni au intrat în greva foamei

de Nicoleta Craciun    |    15 Ian 2008   •   00:00

Un număr de 70 de revoluţionari braşoveni au intrat, marţi, în greva foamei la sediul Asociatiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor (ALRUE) “Brasov - Decembrie 1989”, alăturându-se astfel protestului iniţiat de Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989 din România, în 18 decembrie 2007.

Un număr de 70 de revoluţionari braşoveni au intrat, marţi, în greva foamei la sediul Asociatiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor (ALRUE) “Brasov - Decembrie 1989”, alăturându-se astfel protestului iniţiat de Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989 din România, în 18 decembrie 2007.

 

 “Punctul principal pentru greva foamei este aflarea adevarului despre Revoluţia din Decembrie ’89, iar în al doilea rând vrem să aflăm adevărul despre acele certificate depuse în 2004. Dacă s-au verificat sau nu. Noi nu vrem neapărat să treacă, dar vrem să fie verificate”, a spus preşedintele executiv al ALRUE Braşov, Vasile Mardare.

 

De asemenea, revoluţionarii braşoveni îi cer secretarului de stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Puiu Fesan, să verifice şi cele 1.260 de dosare “trecute în sistem de urgenţă, în 2004, de gruparea Cuteanu - Iliescu, la fel cum sunt verificate cele ale revoluţionarilor din’89”.

 

Revoluţionarii sunt nemulţumiţi că termenul de preschimbare a certificatelor de revoluţionari este data de 31 martie, iar din cei 1.215 membri ALURE din Braşov, inclusiv raniţi şi urmaşi, nu sunt promovaţi decat 7- 8%, potrivit sursei citate.

 

Până în prezent, ALURE Braşov a depus la Secretariatul pentru Problemele Revoluţionarilor 926 de dosare de preschimbare a certificatelor, la care se adauga încă aproximativ 400 de dosare depuse de solicitanţi.

 

Mardare a spus că din cei 1.215 membri braşoveni ai asociaţiei doar  214 au certificate preschimbate, dintre acestia 94 fiind “luptători revoluţionari”, iar 120 fiind urmaşi ai revoluţionarilor.

 

 “Din 31 martie, tot ce s-a preschimbat până atunci e luptător, tot ce nu s-a preschimbat devine participant la revoluţie. Iar participantul nu mai primeste absolut nimic, decat «bună ziua» şi o diplomă pe care să o arate la nepoţi ca a fost şi el cândva la Revoluţie”, a adaugat Mardare.

 

Totodată, ALURE Braşov a trimis, luni seara, 48 de revoluţionari la Bucureşti pentru a se alatura greviştilor foamei.

 

În  18 decembrie 2007, revoluţionari din cadrul Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au intrat în greva foamei la Palatul Copiilor din Capitală.

 

În 10 ianuarie, revoluţionarii i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul lor cu autorităţile statului, totodată anunţând că noi membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 vor intra în greva foamei pe timp nelimitat, în sprijinul colegilor lor care au recurs la aceasta formă de protest.

Potrivit preşedintelui executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR) 1989, George Costin, decizia a fost luată la Consiliul Naţional al BNR care a avut loc la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

 

Totodată, revoluţionarii le cer premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să vină la locul de desfăşurare a protestului “pentru identificarea soluţiilor în vederea detensionarii situaţiei create”.

×