x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sfaturi pentru virgine, soţii şi văduve de la 1740

Sfaturi pentru virgine, soţii şi văduve de la 1740

06 Sep 2011   •   21:00

O carte extrem de rara, care contine sfaturi pentru femei, de la coptul painii pana la respingerea avansurilor venite din partea barbatilor, pune intr-o lumina noua viata femeilor de la 1740.

'Cea care asculta vorbe neci­nstite isi violeaza urechile', este unul dintre sfaturile pe care femeile din 1740 le primeau pentru a-si pastra onoarea, scrie dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro.

Cartea, intitulata 'Companionul doamnelor sau un ghid infailibil catre sexul cinstit', este una dintre primele carti de autoajutor scrise pentru a le sfatui pe femei cum sa reziste tentatiilor vietii.

Volumul, care a aparut intr-o colectie privata, vrea sa fie o lectura esentiala pentru 'virgine, sotii si vaduve'. Printre invataturile din carte se numara aceea ca femeile virgine care au ganduri impure isi dezvirgineaza mintea, datoria femeilor casatorite fata de sotii lor este 'in primul rand fata de persoana lui, apoi fata de reputatia lui, si in al treilea rand, fata de averea lui'.

Volumul va fi scos la licitatie pe 22 septembrie si se asteapta sa fie cumparat cu pana la 2.000 de lire, desi la vremea aparitiei sale costa aproximativ 3 silingi.

Autorul cartii, care este necunoscut, sfatuieste femeile la trei etape din viata lor: virgine, sotii si vaduve. Cele care nu se incadreaza in nici una dintre categorii sunt aspru cri­ticate: 'O fata batrana este acum considerata un blestem', scrie in cartea cu sfaturi.

In capitolul intitulat 'Datoria virginelor', tinerele fete afla ca 'orice curiozitate indecenta sau gand impur este o deflorare a mintii', iar atunci, cand se afla in compania barbatilor, acestea sunt sfatuite sa nu ii priveasca in ochi.

Un alt capitol al cartii, 'Comportamentul unei sotii fata de un betiv', femeile casatorite erau invatate ca 'trebuie sa zambeasca si sa suporte'.

Vaduvele sunt sfatuite sa isi petreaca restul vietii ramanand cre­dincioase 'corpului, memoriei si copiilor sotului mort'.

Expertii sunt de parere ca volumul ofera un portret al femeilor din societatea secolului al XVIII-lea.

×
Subiecte în articol: fun