x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Somnul dubleaza eficienta memoriei

Somnul dubleaza eficienta memoriei

18 Aug 2006   •   00:00
Somnul dubleaza eficienta memoriei
STIINTA - MISTERE
Pana acum se stia ca somnul este indicat atunci cand ne insusim diferite cunostinte practice, de exemplu invatarea unor figuri de dans, deservirea unui utilaj sau cantatul la un instrument. Psihologii au demonstrat de curand ca, atunci cand ne intindem sa dormim, determinam creierul sa retina fapte si intamplari.

IPOTEZA. Dormind bine, sustin oamenii de stiinta, putem creste eficienta memoriei de peste doua ori. Experimentul care demonstreaza acest lucru este descris in cel mai nou numar al revistei Current Biology.

EXPERIMENTE. O echipa de cercetatori americani, condusa de Jeffrey Ellenbogen de la Universitatea Harvard, le-a solicitat voluntarilor sa invete o serie de cuvinte aranjate in perechi. Lectia a avut loc la 9:00 dimineata. La ora 21:00, "studentii" au revenit pentru a da examen. Oamenii de stiinta le-au aratat primul cuvant din fiecare pereche, cerandu-le sa-l spuna pe al doilea. Media raspunsurilor corecte a fost de 82%.

VOLUNTARI. Aceeasi experienta a fost repetata cu o alta grupa de voluntari. De aceasta data lectia a avut loc seara, iar examenul dimineata. Intre timp, participantii au dormit. Rezultatele au fost mai bune - media raspunsurilor corecte ridicandu-se la 94%.

Influenta binefacatoare a somnului s-a vazut in totalitate intr-un experiment ulterior, in care, chiar inaintea examenului, li s-a cerut voluntarilor sa invete anumite materiale suplimentare. Grupa participantilor care nu a dormit a uitat in mare masura ce invatase cu 12 ore in urma (doar 32% raspunsuri corecte). Grupa care a dormit si-a amintit perfect lucrurile invatate inainte de culcare (76% raspunsuri corecte).

News

INFLATIA SI TURISMUL SPATIAL. Agentia spatial rusa Roskosmos a anuntat luni o crestere a tarifelor sale pentru "turistii spatiali", din cauza inflatiei ruse. "Pretul era pana acum de 20 de milioane de dolari. A crescut la 21,5 milioane de dolari, din cauza inflatiei", a declarat purtatorul de cuvant al agentiei spatiale, Igor Panarin. Recurgerea la aceasta metoda de turism compenseaza bugetul redus alocat de statul rus programelor spatiale (de 880 de milioane de dolari), mult sub bugetul agentiei spatiale americane NASA, a explicat el.

OGLINDA, OGLINJOARA... O echipa de cercetatori din Hong Kong a dorit sa vina in ajutorul persoanelor indecise in privinta hainelor pe care doresc sa si le cumpere si a inventat... oglinda magica. Oglinda este de fapt un ecran care recunoaste articolele vestimentare aflate in mainile cumparatorului si care, apoi, le prezinta imbracate de un model, astfel incat clientii magazinului respectiv sa isi poata face o idee asupra felului in care vor arata acele haine pe ei.

VERSURILE EXPLICITE SI SEXUL. Adolescentii care asculta melodii cu versuri explicite despre sex sunt mai predispusi sa-si inceapa viata sexuala mai devreme. Indiferent ca este vorba de hip-hop, rap, pop sau rock, cele mai multe melodii care vizeaza tinerii contin conotatii sexuale. Influenta lor in privinta comportamentului adolescentilor pare sa depinda de modul in care este prezentat sexul, au descoperit oamenii de stiinta. Potrivit studiului, melodiile in care barbatii sunt "armasari dependenti de sex", iar femeile obiecte sexuale sunt mai susceptibile sa declanseze un comportament sexual precoce decat cele aluzive si in care relatiile par mai serioase.

×