x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sondaj - 25% dintre germani consideră că nazismul a avut şi părţi bune

Sondaj - 25% dintre germani consideră că nazismul a avut şi părţi bune

de Jurnalul National    |    18 Oct 2007   •   00:00

Potrivit unui sondaj al Institutului Forsa publicat de revista Stern un sfert dintre cetăţenii germani apreciază că regimul nazist, instaurat de Adolf Hitler in 1933 a avut şi părţi bune, cum ar fi construirea de autostrăzi sau politica familială.

In răndul persoanelor de peste 60 de ani proporţia celor care văd şi aspecte pozitive ale nazimului este şi mai mare: 37 la sută dintre ei consideră că Cel de-al Treilea Reich a avut avantajele sale.

Părerea este cel mai puţin impărtăşită de persoanele cu vărste intre 45 şi 59 de ani: numai 15 la sută dintre ei consideră că regimul nazist a avut şi aspecte pozitive.

In total, 25 la sută dintre persoanele interogate au afirmat că regimul lui Hitler a avut şi părţi bune, 70 la sută s-au declarat total impotriva acestei idei, iar 5 la sută au declarat că nu ştiu, conform sondajului realizat intre 11 şi 12 octombrie, pe un eşantion reprezentativ al populaţiei, format din 1003 persoane.

Unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Central al Evreilor din Germania, Dieter Graumann, a reacţionat exprimăndu-şi "dezgustul" şi "mănia", in publicaţia electronică netzeitung.de.

"Acest rezultat este urăt, dezastruos, mă intristează şi mă mănie", a declarat el. "Ar trebui să privim acest lucru ca pe un semnal de avertisment, fără a ne arăta, in acelaşi tip, alarmişti", a adăugat el.

Oficialul a denunţat anumite declaraţii recente ale unui cardinal şi ale unei prezentatoare de televiziune, dintre care primul a folosit o "terminologie nazistă", iar cea de-a doua a făcut elogiul politicii familiale a Celui de-al Treilea Reich.

Cardinalul foarte conservator Joachim Meisner a suscitat, recent, indignarea, apreciind că arta care se desprinde de religie este o "artă degenerată", termen care reaminteşte de perioada nazismului.

Prezentatoarea de televiziune Eva Herman a fost concediată la inceputul lunii septembrie, după ce a făcut elogiul rolului social al femeilor, in timpul regimului hitlerist.

In opinia lui Graumann, asemenea afirmaţii denotă o dispoziţie de a banaliza nazismul. El a indemnat clasa politică germană să depună mai multe eforturi pentru a lupta impotriva extremei drepte şi a expansiunii ideilor acesteia, şi pentru a "oferi informaţii cu privire la epoca nazistă".

"Avem nevoie de un stat de drept care să-şi arate avantajele", in special faţă de partidul neonazist NPD, şi care să dea dovadă "mai mult de acţiune decăt de resemnare", a considerat Graumann.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin