x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spania / Trei milioane de şomeri. Numărul lor va creşte!

Spania / Trei milioane de şomeri. Numărul lor va creşte!

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Dec 2008   •   00:00
Spania / Trei milioane de şomeri. Numărul lor va creşte!

Deteriorarea crescândă a situaţiei de pe piaţa muncii demonstrează slăbiciunea modelului spaniol de creştere economică, de vreme ce în luna noiembrie numărul total al şomerilor ajungea la aproape 3 milioane de persoane, scriu miercuri cotidienele spaniole. Acestea amintesc de faptul că, potrivit ultimului raport publicat de Ministerul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, în luna noiembrie şi-au pierdut locul de muncă alte peste 170.000 de persoane, faptul reprezentând un nivel de creştere niciodată înregistrat anterior.



Potrivit ministrului spaniol al economiei, Pedro Solbes, există riscul ca situaţia să se înrăutăţească, scrie El Pais, citat de Agerpres. Cotidianul spune că guvernul recunoaşte că rata şomajului va mai creşte în următoarele luni. Caracterul ciclic al situaţiei de pe piaţa muncii spaniole a ajutat-o să se transforme în motorul creării de locuri de muncă din Europa pe durata a doi ani de creştere economică, dar apoi “frânarea” economică, pe care puţini o considerau previziunea unei recesiuni, a transformat ţara în “liderul” şomajului din Europa, cu o rată actuală de 11,3%.  Spania a înregistrat 894.796 de noi şomeri în ultimul an - cifră corespunzătoare unei creşteri de 42,72%, notează La Vanguardia, citând declaraţiile ministrului Solbes, care admite că, de vreme ce există riscul creşterii ratei şomajului şi peste acest nivel, aceasta este problema cea mai gravă cu care se confruntă ţara şi totodată preocuparea principală a executivului. El Mundo scrie despre “cifra psihologică” de 3 milioane de şomeri, cu o medie de peste 5.000 de şomeri în fiecare zi, în noiembrie, iar La Razon notează că majoritatea celor care şi-au pierdut locurile de muncă în această lună aveau slujbe în domeniul serviciilor.

De cealaltă parte a spectrului politic, liderul opoziţiei spaniole, Mariano Rajoy (Partidul Popular, conservator) califică drept “urgenţă naţională” lupta împotriva “plăgii” şomajului, notează ABC. Guvernul socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, susţine Rajoy, este depăşit prin incapacitate, improvizaţie şi lipsă de curaj, iar acţiunile executivului de la Madrid trebuie “corijate” cu un plan ordonat, coerent şi rezonabil, marcat de austeritate în privinţa consumului şi reducerea impozitelor. Faţa amară a crizei este exemplificată de El Periodico prin date potrivit cărora aproape un milion dintre şomerii pe care îi numără acum Spania nu primesc niciun ajutor de la stat, subvenţie sau plată pentru inserţia pe piaţa muncii. Cotidienele spaniole de miercuri preiau şi informaţiile potrivit cărora numărul avorturilor a fost în anul 2007, în Spania, de 112.138 - dublu faţă de acum zece ani. El Pais precizează că cifra reprezintă cu 10% mai mult decât în anul anterior, potrivit datelor furnizate de Ministerul spaniol al Sănătăţii; mai mult, o creştere alarmantă a numărului întreruperilor de sarcină s-a înregistrat în rândul adolescentelor: 13,8% dintre femeile care au suferit un avort în 2007 aveau mai puţin de 19 ani - faţă de 5,7%, cât reprezentau ele cu un deceniu în urmă. 500 de fete cu vârste sub 15 ani au avortat anul trecut în Spania, notează şi El Mundo.

În 97% din cazurile de întrerupere de sarcină s-au adus motivaţii legate de sănătatea femeii, notează La Razon. Aceasta, consideră asociaţiile pentru dreptul la viaţă, este cea mai folosită “manevră” legală pentru a justifica avortul; Institutul pentru Politici de Familie (IPF) asigură că, dacă s-ar putea elimina riscul psihologic pentru mamă, invocat din punct de vedere legal, numărul avorturilor din Spania nu ar depăşi 10 procente din cifra menţionată. În plan extern, cotidianul El Pais, care a început dezvăluirile legate de zborurile secrete ale CIA folosind spaţiul aerian spaniol, notează miercuri că Ministerul spaniol al Afacerilor Externe nu găseşte raportul secret al aşa numitei înţelegeri dintre fostul premier conservator Jose Maria Aznar şi preşedintele american George W. Bush, documentul nemaigăsindu-se în arhivele ministeriale - aceasta fiind rezultatul anchetei interne deschise de ministrul de externe, Miguel Ángel Moratinos. India cere Pakistanului predarea a 20 de terorişti, toţi fiind implicaţi în acţiuni teroriste pe teritoriul indian, notează El Pais, apreciind că administraţia indiană consideră acest transfer drept gest de bunăvoinţă după denunţurile potrivit cărora islamiştii radicali care au atentat în Mumbai erau pakistanezi şi s-au antrenat în tabere din ţara lor. Între aceştia se află militanul Dawood Ibrahim, unul dintre cei mai căutaţi şefi ai crimei organizate, presupusul “creier” al atentatelor din 1993, în care au murit 250 de persoane, tot la Mumbai. Predarea acestuia, consideră El Pais, este aproape imposibilă, dat fiind faptul că nu există informaţii sigure despre prezenţa lui în Pakistan, şi chiar dacă ar fi acolo este îndoielnic faptul că actualul guvern de la Islamabad l-ar putea captura.

×
Subiecte în articol: Spania lumea notează noteaz