x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - Muzica rap dă o aură din ce în ce mai seducătoare drogurilor

Studiu - Muzica rap dă o aură din ce în ce mai seducătoare drogurilor

de Jurnalul National    |    03 Apr 2008   •   00:00

Muzica rap dă o aură din ce în ce mai seducătoare drogurilor, marijuana, cocaina şi alte substanţe ilegale de acest tip fiind tratate în cântece ca simboluri ale bogăţiei şi statutului social înalt, potrivit unui studiu publicat în Addiction & Theory, informează Mediafax.




Muzica rap dă o aură din ce în ce mai seducătoare drogurilor, marijuana, cocaina şi alte substanţe ilegale de acest tip fiind tratate în cântece ca simboluri ale bogăţiei şi statutului social înalt, potrivit unui studiu publicat în Addiction & Theory, informează Mediafax. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitate din California, Berkeley, a scos la iveală faptul că artiştii de muzică rap s-au îndepărtat de versurile începutului acestui gen muzical, când cel mai adesea transmiteau avertismente asupra pericolelor consumului de droguri. “Studiul arată că, la început, muzica rap fie nu vorbea deloc de droguri, fie transmitea mesaje împotriva consumului”, a spus profesorul Denise Herd, coordonator al studiului. “Deci, în mod intrinsec, muzica rap nu este neapărat asociată cu aceste teme”, a adăugat aceasta. După ce au analizat 341 de versuri din cele mai populare melodii lansate în perioada 1979-1997, cercetătorii au descoperit că referirile la droguri au crescut de şase ori.
Din cele 38 de melodii cele mai populare lansate în perioada 1979-1984, numai patru includeau referiri la droguri. Până la sfârşitul anilor ’80, referirile la droguri au crescut cu 19%, iar după 1993 ­ cu 70%. Versurile care descriu consumul de droguri nu numai că au devenit mai frecvente, dar şi contextul s-a schimbat, de la îngrijorare faţă de distrugerile provocate de fenomen la o portretizare mai pozitivă. De exemplu, melodia “White Lines”, a lui Grandmaster Flash, înregistrată în 1983, avertizează că drogurile “ucid creierul”, însă melodiile mai recente ale unor rapperi precum 50 Cent (“As the World Turns”) promovează cocaina şi heroina ca lucruri pozitive. “Este un trend alarmant, pentru că artiştii de muzică rap sunt modele de viaţă pentru tineri, mai ales pentru cei din zonele urbane”, a spus Herd, care a adăugat că muzica rap conţine un anumit cod, înţeles doar de tineri, de aceea părinţilor le este dificil să controleze fenomenul. De exemplu, printre cuvintele care semnifică “marijuana” se numără “broccoli” (broccoli), “trees” (copaci) şi “chronic” (cronic).
Studii anterioare au arătat că muzica rap este unul dintre genurile cu cea mai rapidă dezvoltare în cultura populară americană contemporană şi joacă un rol important în cultura tinerilor.

×
Subiecte în articol: magazin muzica