x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Prima soacră de culoare se mută la Casa Albă

SUA / Prima soacră de culoare se mută la Casa Albă

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Ian 2009   •   00:00
SUA / Prima soacră de culoare se mută la Casa Albă

Mama lui Michelle Obama va locui la Casa Albă, informează El Mundo.  Misiunea Soacrei preşedintelui american este de a se ocupa de cele două nepoate ale sale. Încă de pe vremea era candidat şi străbătatea ţara în lung şi în lat, Barack Obama vorbea zilnic la telefon cu soacra pentru a afla ce fac cele două fete, Malia şi Sasha, lăsate în grija ei. Nici în marea noapte a rezultatelor, preşedintele ales nu a ezitat să caute sprijin în braţul puternic al mamei soacre, Marian Robinson, citează Agerpres.



Harry Truman a avut un junghi în coaste cât a stat la Casa Albă: soacra sa, Madge Gates Wallace, care nu pierdea ocazia să-i spună fiicei sale. Elizabeth Bess că "există zeci de alţi bărbaţi mult mai calificaţi" decât ginerele ei pentru a ocupa patul conjugal şi Biroul Oval. Barack Obama are cel puţin avantajul că socra sa Marian Robinson, l-a considerat întotdeauna "o partidă bună" pentru fiica ei Michelle. Iar ginerele nu a ezitat de multe ori să caute liniştea în companiei mamei soacre. Prin urmare, Marie Robinson pare convinsă, sau cel puţin resemnată, să se mute măcar o vreme la Casa Albă. Este cel puţin ceea ce a confirmat purtătoarea de cuvânt a lui Michelle Obama, Katie McCormick: "Doamna Robinson va veni împreună cu familia pentru a le ajuta pe fete să se acomodeze cu noua situaţie, iar ulterior va decide dacă va rămâne la Washington". Doamna Robinson este o persoană sigură de sine, care îşi preţuieşte foarte mult independenţa. "Îi place să aibă propriul spaţiu şi o deranjează prea multă agitaţie în jurul său", a recunoscut Obama într-un interviu acordat programului 60 Minute. "Fie că-i place sau nu, la Casa Albă este mereu agitaţie, dar sperăm să vină şi să-i placă".

Mama soacră se află deja la Washington, ajutântu-le pe fete să se obişnuiască cu noua şcoala şi la operaţiunile de mutare. "N-am trăit niciodată în afară oraşului Chicago, aşa că nu ştiu cum o să fie", a spus ea înainte să plece. "Până la urmă o să fac ceea ce trebuie". Doamna Robinson o va ajuta pe fiica ei la gospodărie şi chiar cu sfaturi din lunga ei experienţă: jumătate din cei 71 de ani i-a petrecut ca secretară, mai întâi la o firmă de vânzare prin catalog iar apoi la o bancă. Şi-a lăsat ultimul loc de muncă anul trecut pentru a-şi ajuta nepoatele în timpul campaniei. Şi deşi a început să tremure când a aflat că ginerele îşi depune candidatura - se teme foarte mult pentru siguranţa lui - a fost până la urmă cea mai mare susţinătoarea a sa din umbră, ca o piatră în spatele stâncii - cum îi spune Obama soţiei sale Michelle. Dacă va rămâne ca locatară permanentă, va fi prima soacră care prinde rădăcini în jumătate de secol. Mama lui Mamie Eisenhower a petrecut sejururi îndelungate la reşedinţa prezidenţial, însă cea care a locuit cu adevărat şi a avut o prezenţă constantă - şi uneori deranjantă - a fost soacra lui Truman. "Nu a avut niciodată simpatie pentru el", susţine Myra Gutin, profesoară la Ryder University din New Jersey şi specialistă în istoria primelor doamne. "Întotdeauna a crezut că fiica ei, Bess, s-a căsătorit cu cineva de rang inferior ei, chiar şi atunci când a ajuns preşedinte".

Când Obama i-a făcut curte lui Michelle, ea îi era şefă la un birou de avocatură. Robinsonii, descendenţi ai unei familii de sclavi din Carolina de Sud şi instalaţi în sărăcăciosul cartier South Side de Chicago, l-au primit cu scepticism pe pretendentul fiicei lor, carea avea un nume exotic, se născuse în Hawaii şi era fiul unei albe din Kansas şi al unui imigrant din Kenya. Craig, fratele lui Michelle, a crezut că nu va întârzia să o dezamăgească pe sora sa, asemeni altora. Fraser, tatăl, angajat municipal la un depozit de apă şi lider local al Partidului Democrat, l-a simpatizat imediat pe băiat. Marian Robinson, care toată viaţa şi-a crescut copiii în spirit critic, a fost până la urmă vrăjtă de acest băiat care curând îi va considera propria sa familie. Michelle, în ciuda acelui aer de independenţă moştenit de la mamă, a vrut să o aibă aproape de fiicele ei Malia şi Sasha. Dacă ea a putut avea o ascensiune profesională (până la conducerea unuia din spitalele Universităţii din Chicago) iar el să se angajeze într-o cursă politică, a fost graţie ajutorului lui Marian Robinson, dedicată trup şi suflet nepoatelor sale. Când soţii Obama au început operaţiunile de mutare la reşedinţa din Hyde Park, s-au asigurat înainte că bunica va putea ajunge uşor cu autobuzul şi că va avea la dispoziţie o cameră unde să doarmă noaptea. La Casa Albă va avea propriul spaţiu şi desigur dreptul de a se întoace la "vechiul apartament din South Side de Chicago", dacă o copleşeşte dorul.

×
Subiecte în articol: lumea casa alba robinson