x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Summit NATO / Situaţia din Transnistria depinde de neutralitatea Moldovei

Summit NATO / Situaţia din Transnistria depinde de neutralitatea Moldovei

de Corina Andriuta    |    31 Mar 2008   •   00:00
Summit NATO / Situaţia din Transnistria depinde de neutralitatea Moldovei
Vladimir Putin ar putea aproba, la summitul NATO de la Bucureşti, un acord pentru reintegrarea regiunii separatiste Transnistria Republicii Moldova, cu condiţia ca această ţară să rămână neutră, consideră analistul Ivan Safranciuk, citat de cotidianul Moscow Times.

CONDIŢIE. Analistul politic, care conduce fialiala de la Moscova a Institutului pentru Securitate Mondială, cu sediul la Washington, crede că Putin şi Voronin ar putea încheia acest acord la summitul de la Bucureşti. Condiţia pusă de Rusia este ca Republica Moldova să nu aibă aspiraţii de aderare la NATO, ceea ce nu reprezintă o problemă, deoarece neutralitatea este prevăzută în Constituţia acestei ţări. În plus, preşedintele Vladimir Voronin a cerut recent marilor puteri să garanteze neutralitatea ţării. În atitudinea Moscovei faţă de Transnistria au apărut recent schimbări, prin comparaţie cu atitudinea faţă de republicile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. O rezoluţie adoptată recent de Duma de Stat rusă recomandă Guvernului să ia în considerare recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, fără să facă explicit acelaşi lucru şi în cazul Transnistriei. Oficial, explicaţia pentru acest tratament diferit a fost că Georgia încearcă să preia controlul asupra teritoriilor separatiste cu forţa, în timp ce Republica Moldova preferă calea negocierilor. O altă explicaţie ar putea fi însă aspiraţiile nord-atlantice ale Georgiei, prin opoziţie cu neutralitatea declarată a Republicii Moldova.

SE DECIDE LA BUCUREŞTI. Despre un posibil acord în privinţa Transnistriei la summitul de la Bucureşti vorbise şi preşedintele moldovean Vladimir Putin. Voronin, primul dintre cei şapte şefi de stat din CSI aşteptaţi la Bucureşti care şi-a confirmat prezenţa la summitul NATO, a făcut promisiuni că în scurt timp va unifica ţara, potrivit Nezavisimaia Gazeta. Voronin a dat asigurări că la summitul NATO conflictul transnistrean va fi soluţionat definitiv, fără să explice cum anume, adaugă cotidianul rus. Tot potrivit Nezavisimaia Gazeta, la Bucureşti vor fi prezenţi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedinţii statelor membre GUAM - Georgia (Mihail Saakaşvili), Ucraina (Victor Iuşcenko), Azerbaidjan (Ilham Aliev) şi Republica Moldova (Vladimir Voronin). De asemenea, anunţul privind participarea la summit a fost făcut şi de preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdîmuhamedov, şi de cel al Uzbekistanului, Islam Karimov. Iniţial, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a anunţat că va participa la summit, însă serviciul de presă al preşedintelui a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că participarea lui Nazarbaiev la Bucureşti a fost anulată. Şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi cel al Georgiei, Mihail Saakaşvili, vor aduce în discuţie la summit conflictele îngheţate de pe teritoriul ţărilor lor, potrivit publicaţiei ruse.

×
Subiecte în articol: magazin bucuresti