x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Taxa auto - Discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene aproape de final

Taxa auto - Discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene aproape de final

de Jurnalul National    |    17 Sep 2007   •   00:00

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene privind taxa de primă inmatriculare sunt aproape de final, după ce autorităţile romăne au trimis, săptămăna trecută, o nouă scrisoare de răspuns.

Vosganian a evitat să dea un termen pănă la care autorităţile europene se vor pronunţa asupra grilei prezentate de Ministerul Economiei şi Comerţului, precizănd insă că estimările realizate de entităţile independente, respectiv Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romănia, nu diferă semnificativ faţă de cele ale instituţiei pe care o conduce.

Reprezentanţii Direcţiei Taxe a Comisiei Europene au solicitat, la jumătatea lunii iulie, oficialilor romăni, noi date privind piaţa auto, bazate pe surse precum cataloagele de preţuri ale firmelor de asigurare, pentru a clarifica grila de depreciere a vehiculelor.

Taxa de primă inmatriculare a fost introdusă la inceputul anului şi se calculează in funcţie de capacitatea motorului, de standardele de emisii şi de vechimea autovehiculului.

CE a anunţat că va iniţia procedura legală impotriva Romăniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare, considerănd că măsura nu respectă normele europene, in pofida discuţiilor intensive purtate cu autorităţile romăne.

Comisia a solicitat Romăniei, intr-o scrisoare de notificare transmisă in luna martie in cadrul procedurii de infringement (incălcarea reglementărilor comunitare), modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentănd că reglementările actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.

La sfărşitul lunii mai, Ministerul Economiei şi Finanţelor a transmis CE o nouă formulă de calcul a taxei de primă inmatriculare, care prevede niveluri de pănă la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari la cele noi.

Ulterior, Comisia a solicitat instituţiei şi o analiză a preţurilor din piaţa auto, pentru a compara coeficienţii de ajustare din grila privind taxa de primă inmatriculare cu evoluţia reală a preţurilor.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin