x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ţinutul Secuiesc, fara "autorizatie de construcţie"

Ţinutul Secuiesc, fara "autorizatie de construcţie"

de Andy Stanescu    |    20 Aug 2007   •   00:00


Panoul 'Ţinutul Secuiesc', amplasat săptămăna trecută in localitatea Chichiş, la "graniţa" dintre judeţele Covasna şi Braşov, a fost demontat luni dimineaţa de angajatii Societatii Nationale de Drumuri pentru că "amplasarea lui nu respecta normele legale".

Şeful filialei Covasna a Drumurilor Naţionale, Sorin Stoican, a declarat că dispoziţia de demontare a fost dată de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, şi a vizat nu doar panoul in cauza, ci si toate celelalte constructii similare ce nu au respectat poziţia kilometrică prevăzută in autorizaţie şi distanţa de 7 metri de la marginea drumului national respectiv. Sorin Stoican a precizat că, pănă in prezent, au fost identificate zece astfel de panouri, iar două dintre ele au fost deja demontate in cursul dimineţii de luni. Panoul de aproape zece metri pătraţi, pe fundalul căruia apărea o poartă secuiască sculptată in lemn, doi tineri imbrăcaţi in costume populare maghiare şi textul 'Ţinutul Secuiesc', in limbile maghiară, romănă şi engleză, a fost inaugurat joia trecută in prezenţa unor "notabilitati", precum Marko Bela ori deputaţii Marton Arpad şi Tamas Sandor.

PUBLICITATE? Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a susţinut că panoul este unul publicitar, de promovare turistică a zonei, la realizarea lui tinandu-se cont de specificul acesteia. Cu toate acestea, partidele politice romăneşti şi mai multe organizaţii civile din Covasna şi Harghita au apreciat că panoul 'este o provocare şi un atentat la adresa statului romăn'. Şi Prefectura Covasna a cerut inlăturarea panoului Ţinutul Secuiesc pe considerentul că incalcă prevederile Ordonanţei de Guvern 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. De altfel, Prefectura Covasna a trimis vineri o somaţie conducerii Consiliului Judeţean prin care le-a adus la cunoştinţă membrilor CJ că amplasarea unui astfel de afiş constituie contravenţie, deoarece intră sub incidenţa Ordonanţei menţionate, care sancţionează 'orice comportament manifestat public avănd caracter de propagandă naţionalist şovină şi instigă la ură rasială ori naţională', precum şi acel comportament ce are ca scop ori vizează 'atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare ori ofensatoare indreptate impotriva unei persoane, grup de persoane ori comunităţi'.

×
Subiecte în articol: magazin