x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun “Tom Cruise: An Unauthorised Biography” a stârnit furia bisericii scientologice

“Tom Cruise: An Unauthorised Biography” a stârnit furia bisericii scientologice

de Nicoleta Craciun    |    16 Ian 2008   •   00:00
“Tom Cruise: An Unauthorised Biography” a stârnit furia bisericii scientologice
Sursa foto: Kevin Winter/

O biografie neautorizată, plină de detalii incendiare, a starului hollywoodian Tom Cruise, a fost lansată, marţi, în Statele Unite, în ciuda protestelor vehemente ale bisericii scientologice, care cere autorului să dezmintă ideile prezentate în carte

O biografie neautorizată, plină de detalii incendiare, a starului hollywoodian Tom Cruise, a fost lansată, marţi, în Statele Unite, în ciuda protestelor vehemente ale bisericii scientologice, care cere autorului să dezmintă ideile prezentate în carte, informeaza AFP.

Actorul, unul dintre cei mai celebri adepţi ai cultului scientologic, nu a dorit să facă nici un comentariu în legatură cu biografia, potrivit purtătorului său de cuvânt.

De cealaltă parte, biserica scientologică a stabilit că biografia este “un atac defăimator, împănat cu minciuni”.

 

Scrisă de jurnalistul şi autorul britanic Andrew Morton, cartea îl prezintă pe Tom Cruise dintr-o perspectivă defavorabilă, drept un personaj obsedat şi calculat.

Biserica scientologică, care constituie unul dintre subiectele principale ale cărţii, a publicat un amplu comunicat prin care respinge toate ideile susţinute în carte de Morton.

“Biserica scientologică a cerut drept la replică. Morton a refuzat acest lucru, deşi noi am insistat”, precizează documentul. “Morton nu a fost preocupat de exactitate şi adevăr”, se mai indică în comunicat, ce califică biografia drept “senzaţional vicios” “plin de acuzaţii false şi scandaloase”.

 

Cartea oferă detalii despre procesele intentate de star unor publicaţii care l-au prezentat drept homosexual şi steril, şi analizează rolul jucat de scientologie în mariajul lui cu actriţa australiană Nicole Kidman. “Insinuările sunt false, fiind nimic altceva decât comentarii mărunte de tabloide”, se mai indică în comunicat. Autorul asigură că Nicole Kidman vedea în biserică “a cincea roată la căruţă”.

“Să sugerezi că dl Cruise este numarul doi al bisericii nu este doar un lucru fals, ci şi absurd”, potrivit documentului, în replică la o alta idee susţinută de Morton.

Autorul a mai scris în carte: “Este oare posibil ca fiica lui Katie şi Tom să fie o prelungire a spiritului lui Ron Hubbard”. Replica scientologilor a fost: “Biserica nu crede şi nu a crezut niciodată ca un nou-născut ar putea fi reîncarnarea fondatorului său, dl Hubbard”. Morton mai scrie că Suri, născută în mai 2006, este, de fapt, fiica naturală a lui Ron Hubbard. Scriitorul spune că fetiţa a fost concepută prin înseminare artificială.

Cartea mai spune că scientologia este “un cult” care “se vinde” drept o “ religie aplicata”. Tom Cruise este descris drept “un mesia din cinema care reflectă temerile şi dubiile timpurilor noastre, mizând pe puterea absoluteă a celebrităţii moderne”.

 

Biserica scientologică intenţionează să depună plângere împotriva editurii americane St Martin’s Press, care a publicat cartea, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

Marţi, biografia “Tom Cruise: An Unauthorised Biography” s-a situat deja pe locul al noualea în topul celor mai bine vândute cărţi pe amazon.com.

Morton a devenit celebru cu cartea despre viaţa prinţesei Diana, publicată în 1992. Ulterior, acesta a scris biografiile Madonnei şi a Monicai Lewinsky, dar şi a familiei Beckham, care a încercat să interzică publicarea acesteia. În cele din urmă, Victoria şi David Beckham au încheiat o înţelegere pe cale juridică, ale cărei detalii nu au fost dezvăluite, şi au permis publicarea carţii.

Autorul a ramas o figură extrem de nepopulară, Bob Geldof numindu-l “scarbos”, iar Madonna recunoscând ca a fost “furioasă” când a aflat că acesta i-a scris biografia.

Cultul scientologic, promovat din plin de Tom Cruise, este considerat o sectă în mai multe ţări europene, unde a facut şi subiectul unor condamnări judiciare.

A fost fondat în Statele Unite, în 1954, de scriitorul SF Lafayette Ron Hubbard (1911-1986) care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre. Scientologia a obţinut avantaje fiscale rezervate cultelor religioase. De altfel, cultul are statut de întreprindere commercială.

Cultul are milioane de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. Adepţii trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.

×
Subiecte în articol: magazin cruise Tom Cruise morton