x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun UE crede în pacea dintre Moldova şi Transnistria

UE crede în pacea dintre Moldova şi Transnistria

de Corina Andriuta    |    10 Apr 2008   •   00:00
UE crede în pacea dintre Moldova şi Transnistria

Reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a calificat drept "favorabile" premisele create în prezent pentru impulsionarea procesului de soluţionare definitivă a conflictului transnistrean.

Reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a calificat drept "favorabile" premisele create în prezent pentru impulsionarea procesului de soluţionare definitivă a conflictului transnistrean.

EXISTĂ PROGRES? Serviciul de presă al Preşedinţiei moldovene, menţionează într-un comunicat că aceste aprecieri au fost exprimate în cadrul unei întrevederi avute miercuri de oficialul european cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Cei doi interlocutori au vorbit şi despre "stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Au fost remarcate progresele obţinute de Moldova în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE, fapt ce inspiră optimism privind avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene". Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov au avut luni o convorbire telefonică în cursul căreia "au convenit asupra unei întrevederi bilaterale în vederea examinării chestiunilor cu privire la dezvoltarea şi consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol". Pînă la acel moment, cei doi lideri nu şi-au mai vorbit direct din 8 august 2001.


SPERANŢE PENTRU LINIŞTE. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Michael Kirby, a salutat marţi convorbirea telefonică ce a avut loc între preşedintele Vladimir Voronin şi liderul Transnistriei, Igor Smirnov, în timp ce la Moscova reacţiile au fost de un optimism prudent. Cotidianul rus Kommersant scria marţi că întrevederea dintre Vladimir Voronin şi Igor Smirnov a fost pregătită îndelung cu eforturile Moscovei şi va marca faza finală a reglementării transnistrene, pentru că, prin exemplul Moldovei, Rusia vrea să demonstreze Occidentului cum se soluţionează corect conflictele teritoriale. De altfel, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a dezvăluit miercuri, într-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta rolul de intermediar pe care l-a avut Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: "A existat o astfel de convorbire cu preşedintele Voronin. Despre ea îmi spusese anterior Lavrov. El a spus: O să vă sune Voronin şi a întrebat: Veţi vorbi cu el?. Am răspuns: Voi vorbi ". Liderul republicii separatiste a spus în interviul din Nezavisimaia Gazeta că Tiraspolul va discuta cu Chişinăul numai de pe poziţia de parte independentă, iar negocierile în problema transnistreană s-ar putea finaliza într-un viitor apropiat numai dacă Voronin va recunoaşte independenţa Transnistriei, sugerînd astfel că nu există şansele unei deblocări reale a impasului. Partea transnistreană îşi exprimase dorinţa încheierii unui acord de cooperare şi prietenie cu Republica Moldova cu ocazia întîlnirii dintre Smirnov şi Voronin. Smirnov a mai declarat că Voronin i-a propus ca loc de întîlnire Holercani, zonă guvernamentală de agrement pe Nistru, dar şeful administraţiei transnistrene refuză ca întrevederea să aibă loc pe "teritoriul moldovean" de teamă să nu fie arestat.

×
Subiecte în articol: magazin moldova voronin