In ediţia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arată că o dietă bogată in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capşuni, afine, măceşe, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, in cazul nefumatorilor, şi cu 59% in cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileşte riscul de cancer pancreatic urmărind consumul diverşilor flavonoli, in funcţie de sursă. Astfel, merele şi usturoiul sunt foarte bogate in quercitină, spanacul şi diverse tipuri de varză conţin kempferol, iar afinele, murele, capşunile şi zmeura conţin multă mirecitină. In cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol ca activitate preventivă este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitină, ce singură scade riscul cu 20%.
In ediţia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arată că o dietă bogată in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capşuni, afine, măceşe, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, in cazul nefumatorilor, şi cu 59% in cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileşte riscul de cancer pancreatic urmărind consumul diverşilor flavonoli, in funcţie de sursă. Astfel, merele şi usturoiul sunt foarte bogate in quercitină, spanacul şi diverse tipuri de varză conţin kempferol, iar afinele, murele, capşunile şi zmeura conţin multă mirecitină. In cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol ca activitate preventivă este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitină, ce singură scade riscul cu 20%.
Studiul a urmărit dieta a 183518 participanţi. Datele au fost colectate in perioada 1993-1996, iar subiecţii au fost urmăriţi apoi vreme de 8 ani.
In această perioadă au fost diagnosticate 529 cazuri de cancer pancreatic. Comparativ cu cei cu o dietă săracă in flavonoide, riscul de cancer pancreatic al celor ce aveau o dietă bogată in flavonoide a fost cu 23% mai mic. Fumătorii cu o alimentaţie cu multe legume şi fructe au riscul de cancer pancreatic cu 59% mai scăzut. (1)
SITUŢIA ACTUALĂ
Conform NCI ( Institutul Naţional de Cancer) in SUA sunt diagnosticate anual 38000 de cazuri de cancer pancreatic. 35000 de oameni mor din cauza acestui cancer.
Un alt studiu publicat recent in Jurnalul Toracele a arătat că gravidele ce consumă săptămănal mere nasc copii care au un risc scăzut de astm bronşic. (2)
1924 de copii au fost urmăriţi vreme de 5 ani. Dieta mamelor din timpul sarcinii a fost evaluată cu ajutorul unui chestionar. Grupele alimentare urmărite au fost : fructe, legume, sucuri de fructe, produse din cereale integrale, peşte, produse lactate, produse grase (unt, margarină). In comparaţie cu mamele ce au consumat 0-1 mere pe săptămănă, cele care au consumat 4 mere pe săptămănă vor diminua riscul de astm al copiilor pe care ii vor naşte cu 53%. Consumul de peşte este asociat cu o reducere a riscului de eczemă (dermatită/ inflamaţie a pielii). Comparativ cu mamele ce nu consumă deloc peşte, cele care consumă ă pe săptămănă reduc riscul copiilor cu 23%, iar cele ce au consumat peşte > 1 dată pe săptămănă cu 40%.
Conform Fundaţiei Americane a Astmului şi Alergiei in SUA suferă de astm şi alergii 60 de milioane de oameni. In fiecare zi 30 000 de oameni au atac de astm, 5000 de oameni ajung la camera de urgenţă, 1000 sunt spitalizaţi, 11 mor din cauza maladiei sau complicaţiilor ei. 18 miliarde de dolari se cheltuie anual pentru ingrijirea bolnavilor (10 miliarde - costuri directe, ingrijire şi spitalizare; 8 miliarde de dolari - costuri indirecte prin pierderea productivităţii şi decese premature). Pentru copiii intre 5 şi 17 ani astmul este prima cauză de absenteism de la scoală, estimăndu-se o pierdere de 14 milioane de zile de şcoală pe an, sau echivalentul a 8 ore pentru fiecare copil astmatic. La adulţi, astmul este a patra cauză de absenteism de la locul de muncă şi duce la o pierdere de 15 milioane de ore de muncă anual sau la un cost estimat de 3 miliarde de dolari (costuri indirecte). (3)
Cercetările noi confirmă rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul âAnalele Oncologieiâ, ediţia din august 2005. âPoate un măr pe zi să ţină oncologul departeâ s-a numit studiul? DA, era atunci răspunsul cercetătorilor. Ei au stabilit atunci că in comparaţie cu cei care consumă măr pe zi au avut o scădere a riscului de cancer. In funcţie de tipul de cancer, riscul scade in felul următor : cancer faringian cu 21%, esofagian cu 25%, colorectal cu 20%, laringian 42%, săn cu18% şi ovarian cu 9%.
In concluzie, un măr pe zi poate fi cu adevărat util pentru prevenirea unor boli grave, precum cancerul, astmul sau alergiile.
Bibliografie :
3) Asthma & Allergy Foundation of America : Asthma Facts and Figures