x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un neuron jumate pentru Akebono

Un neuron jumate pentru Akebono

14 Apr 2005   •   00:00

VEDETE
Este "in Canal" de trei ani. A jucat roluri travesti. Il chema Virginica. Acum joaca pro-priul rol: acela al unui "grasut" care vrea sa slabeasca. Si chiar ii iese.

  • de CRISTINA OLOGEANU

  • Cam atat de largi sunt acum pantalonii lui "Ake". Deja se simte ca o balerina in ei.
    Cine este nasul lui Akebono?
    Nasul lui Akebono este Florin Uceanu si vine de la asemanarea mea cu celebrul luptator de K1.

    Au mai existat si alte variante?
    Da. La inceput, Ovidiu imi mai spunea Tolanel.

    In sezonul trecut ai pornit de la 203 kilograme. Acum la cate ai ajuns?
    In jur de 170. Nu e foarte greu, dar nici usor. Cert este ca se poate. Pentru mine a fost foarte important ca am avut un antrenor ca Florin. Au fost momente in care ziceam "gata". In astfel de momente, Florin stia ce avea de facut. Faptul ca el este o personalitate in domeniu ma obliga sa merg mai departe. Omul asta venea cu noaptea in cap sa "ne plimbam" si eu nu indrazneam sa il refuz. Daca mi-ar fi spus sa merg singur pe jos, nu ma tineam de treaba asta. Mai ales la inceput, cand era foarte greu. Acum, insa, nu mai sunt probleme, ma descurc singur. Urmeaza sa scriu o carte despre treaba asta. Inca mai lucrez la ea.

    Cine te-a indemnat sa scrii aceasta carte?
    A fost ideea mea. Vreau sa o scriu pentru ca am trecut prin atatea si simt nevoia sa impartasesc din experienta mea si celor aflati in situatia mea. Ea se va numi "Greu de slabit", iar titlul mi-a fost sugerat de producatorul nostru, George Bucur.

    De sprijinul cui este nevoie cand te apuci de slabit?
    Hai, poate nu e nevoie neaparat de un psiholog langa tine, dar cel putin cei din familie trebuie sa fie alaturi de tine, sa te sustina. Macar in prima faza, atunci cand nu e indicat sa iti puna sub nas purcelul cu mar in gura, iar tu nu ai voie sa mananci decat buruieni.

    Cu ochii la electronice

    Dar marul din gura purcelului il poti manca?
    Nu, pentru ca a fost si el "imbibat" cu grasimi. Mie mi-a luat ceva timp pana sa invat sa nu ma mai uit pe strada la vitrinele cofetariilor, ci sa ma orientez spre cele ale magazinelor de piese auto sau de electronice.

    Florin ti-a vandut "pontul"?
    Nu. El facea alta chestie. Avea o metoda foarte buna: ori de cate ori ii spuneam ca nu mai pot, ca ma doare una-alta, el avea doar urmatoarele cuvinte "de incurajare": "Ei si? Ai sa mori!". Atat si nimic mai mult. Dar daca mi-ar fi dat apa la moara, cred ca as fi renuntat pana acum la regim. E foarte buna strategia asta militareasca a lui.

    Ai facut din nou armata…
    Da. Totul e foarte strict. Nu exista nici macar o exceptie, o ciocolatica, o bomboana, ca lasa, ca nu o sa se simta. Dar sa stii ca o cura de slabire are suisuri si coborasuri. Cu acelasi regim, cu aceleasi interminabile plimbari pe jos si cu antrenamentul la sala, la un moment dat, am pus trei kilograme. Trece o zi, trec doua si vad ca se tot pune. Asta e un moment in care intri in panica si incepi sa crezi ca nu faci ceea ce trebuie. Noroc cu Florin, care mi-a spus ca nu trebuie sa imi fac griji pentru ca asa reactioneaza organismul, ca el se apara.

    Kiwi pentru Ake

    Cum reactioneaza oamenii cand te vad pe strada?
    La semafor, unii lasau geamul la masina: "Akeboono, sa nu te laaaasi, Akebooono!". Cand ma intorceam de la sala, mergeam cu metroul pana la Piata Victoriei si de acolo pe jos pana la apartamentul de pe 1 Mai. Pe acest traseu deja ne stie toata lumea. La un moment dat, o vanzatoare mi-a dat doua kiwi, unul pentru mine, altul pentru Florin, dupa care mi-a spus: "Va stiu de la televizor si stiu ca sunteti la cura de slabire".

    Te-au deranjat glumele pe seama greutatii tale?
    Din punctul asta de vedere nu am nici un complex. De exemplu, cea mai tare gluma care imi vine acum in minte il are ca protagonist pe Vasile. In casa in care locuim in Bucuresti, raftul de sus al frigiderului este al meu. Acolo tin mancarea de regim. Vasile venea de acasa incarcat cu mancare. Ii face nevasta-sa o prajitura din aia cu mere de innebunesti. Ei, si pe ce raft crezi ca punea Vasile prajitura? Cat era frigiderul de mare, exact peste iaurturile mele o punea!

    Pe cand o cura de ingrasat a fratelui tau geaman, Tone?
    Cred ca va fi foarte greu de convins. Plus ca el se simte foarte bine in pielea lui si, sincer, nici eu nu l-as sfatui pentru ca, sa stii, nu e o fericire sa fii urias. Inchipuie-ti ca eu cand am nevoie de material pentru o camasa, tu din el poti sa faci o husa de masina.

    L-ai imbracat vreodata pe Tone in hainele tale?
    Da. I-am dat un sacou de-al meu si era sa se impiedice in el.

    Omul care cugeta

    Am aflat cine e Akebono. Dar Claudiu Pop?
    Claudiu Pop eeee.... eeee, este!

    Ok!
    Claudiu Pop este nascut...

    Cugeta, deci exista...
    Si asta. M-am nascut cu ajutorul parintilor intr-un sat, pe malul Somesului, la Salsig, localitate situata intre Tohat si... Viena. M-am nascut intr-o primavara si, cum nu era nici un sfant in ziua aceea, nu aveau cum sa-mi zica si m-au botezat Claudiu. Nu cred sa ma fi adus barza pentru ca eram destul de greu si, de altfel, am destula incredere in gusturile tatalui meu si nu cred sa se fi incurcat el cu pasarea aia...

    Ce planuri aveau parintii tai pentru tine?
    Mama si-a dorit sa ma faca preot, iar taica-meu a vrut sa ma faca sef de post. Si, la un moment dat, cand stateam eu in curte, o raza de soare ce batea in geam s-a reflectat in ochii mei. Cand tata a vazut acea licarire, a spus ca e clar un semn de inteligenta. Asa a ajuns la concluzia ca, pentru meseria de sef de post, sunt pierdut.

    Totusi cine este Claudiu Pop?
    Un actor la Teatrul de Revista din Baia Mare.

    De ce ai ales actoria, cand mai ramasese optiunea de preot?
    Vezi tu, in meseria asta de actor, niciodata nu poti spune ca le stii pe toate. Tot timpul inveti ceva nou, tot timpul este altfel, nu exista monotonie. Iar eu sunt omul care, daca m-ai pune langa o masina si ar trebui sa fac zi de zi acelasi tip de piesa, as innebuni. Nu rezist.

    Ce roluri crezi ca te prind mai bine?
    Am jucat de toate: incepand de la ingeras pana la Spiridon in "O noapte furtunoasa". Am jucat in spectacole de revista scrise de mine.

    Care va sa zica mai si scrii... Deci tu esti acel Claudiu Zamfir Pop de pe site-ul Teatrului de Revista din Baia Mare?
    Da, eu eram ala.

    Asociatia Grasutilor

    Consideri ca un actor, daca nu joaca "pe scandura" si apare mai mult la tv moderand o emisiune, se "prostitueaza", dupa cum afirma multi?
    Nu. Absolut deloc. Este diferenta intre cele doua: teatrul si televiziunea. La teatru repeti o anumita piesa, la tv, asa cum avem noi emisiunea in direct, nu este nimic regizat. Stim doar in mare care este tema zilei, cine sunt invitatii - dar, de multe ori, nici pe acestia nu-i mai stii care cum intra, pentru ca survin o serie de schimbari care nu tin de noi. Ei, si atunci trebuie sa ai glumele la tine, sa improvizezi, sa-ti fuga repede neuronul...

    Tu cati neuroni ai?
    Nu stiu, nu i-am numarat, dar cred ca unu’ jumate. (rade)

    Avand in vedere ca deja cura ta de slabire i-a inspirat pe multi, te-ar incanta rolul de fondator al unei Asociatii a Grasutilor Anonimi care Pot Slabi?
    Adica o functie de conducere?

    Da. Dar una care te face sa transpiri, sa te agiti, deci sa consumi calorii...
    M-as bucura ca experienta mea sa fie de folos si celorlalti. Sunt multe lucruri de care eu m-am lovit si de care trebuie sa stie ceilalti si, in masura in care se poate, sa nu mai dea si ei cu capul in bara. Dar nu inteleg de ce trebuie sa fie o asociatie a anonimilor pentru ca eu, asta, sunt: GRAS. Si daca voua nu va place, altul mama nu mai face...

    M-am nascut intr-o primavara si, cum nu era nici un sfant in ziua aceea, m-au botezat Claudiu. Nu cred sa ma fi adus barza, pentru ca eram destul de greu si nu cred sa se fi incurcat tata cu pasarea aia... - Claudiu Pop - Akebono

    POETUL DIN SALSIG
    Pentru Teatrul de Revista din Baia Mare, Claudiu a scris si scenarii: "Varietati...Varietati", "Vreau sa fiu presedinte", "Bonsoir, ne vedem la revista". A jucat atat in aceste piese, dar si in: "Don Juan", "Revista forever". Insa Claudiu se mai "indeletniceste" si cu alte "scrisuri". Pana acum a publicat deja trei carti. Una de poezie, intitulata "Cuvinte simple". "Este o gaselnita de-a mea. Am mai intalnit poezii cu moto, dar versuri cu moto si cu epilog nu am mai vazut. Asta mi-au spus-o si persoane care se pricep in domeniu mult mai bine decat mine. Pana la epilog, poezia are un sens, iar la epilog sensul poeziei se schimba total". A doua carte publicata este un caleidoscop umoristic, "Gogoasa imperfecta", iar cea de-a treia se numeste "Cercul patrat". Aceasta din urma a fost premiata la Festivalul International de Umor de la Vaslui.
    ×
    Subiecte în articol: cred claud