x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Uniunea Europeană/ Salvarea vine din Africa şi Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană/ Salvarea vine din Africa şi Orientul Mijlociu

06 Feb 2009   •   00:00

Ţările Uniunii Europene ar putea beneficia de energie ieftină şi regenerabilă la discreţie, diminuându-şi puternic dependenţa energetică problematică de Rusia şi de alţi furnizori externi nesiguri, dacă s-ar pune în practică un megaproiect de amplasare de centrale solare şi eoliene în deşerturile din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, a declarat preşedintele Asociaţiei Germane a Clubului de la Roma, Max Schön, citat de Agerpres



"De fapt, energie se găseşte din abundenţă, trebuie doar să o captăm. Necesarul de energie al lumii întregi pe un an de zile ar putea fi asigurat din captarea energiei luminoase a soarelui de pe toate deşerturile Pământului timp de şase ore", a apreciat Max Schön, care crede că o astfel de soluţie săracă în emisii de CO2 este de nerefuzat pentru Europa. De altfel a şi fost conceput un proiect în acest sens. Statele din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu produc cu ajutorul centralelor termo-solare şi al parcurilor solare electricitate "curată", asigurându-şi satisfacerea consumului intern, urmând ca din 2020 să exporte curentul prin linii de înaltă tensiune şi spre Europa. Prin această metodă, consumul de energie al UE ar deveni mult mai ecologic, iar dependenţa de alte resurse energetice, cum ar fi cea de gazul rusesc, s-ar diminua considerabil. Ideea s-a transformat într-un concept cu numele Desertec, aparţinând Clubului de la Roma, Fondurilor pentru protejarea climei din Hamburg şi Centrului Naţional de Cercetare Energetică al Iordanului. Proiectul Desertec se bazează pe studii de fezabilitate ale Centrelor Germane pentru Zborul Aerian şi Cosmic (DLR) cerute de Ministerul Federal german pentru Mediu (BMU).

Potrivit studiilor, ar fi necesară utilizarea a 0,3 la sută din suprafaţa deşerturilor Regiunii Mena (din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord) pentru construcţia de centrale solare, pentru necesarul integral de curent al ţărilor regiunii şi pentru acoperirea a 10 până la 25 la sută din necesarul Europei. Transportul energiei prin linii de înaltă tensiune din Africa de Nord până în Europa de Nord este posibil cu o pierdere pe reţea de 15 la sută. Curentul ecologic ar trebui să servească şi la desalinizarea apei de mare, diminuând temerile ţărilor din spaţiul Mena legate de penuria tot mai accentuată de apă potabilă. Iniţiatorii proiectului mizează şi pe faptul că punerea acestuia în practică va oferi locuri de muncă, va îmbunătăţi infrastructura şi va stabiliza politic şi economic regiunea de la sud şi sud-est de Europa. Deşi costurile proiectului sunt enorme, pe termen lung Europa va beneficia nu numai de energie nepoluantă şi de o furnizare sigură ci şi de scăderea importantă a costului şi a preţului curentului electric. "Tehnologia necesară pentru Desertec există deja", declară expertul BMU pentru energie regenerabilă, Ralf Christmann, dar "conform scenariului DLR, costurile s-ar ridica până în 2050 la 400 de miliarde de dolari". Ori nu este clar cum şi de unde se vor putea obţine şi refinanţa sume de bani de acest ordin.

Posibili finanţatori, în opinia lui Max Schön, ar putea fi pe lângă Uniunea Europeană şi statele din Golf. Ar putea de asemenea cofinanţa proiectul împreună cu operatorul reţelei electrice şi firmele specializate din domeniul energiei, investind în centrale şi reţeaua de transport. Wolfgang Neldner de la compania de electricitate Vattenfall, responsabilă de extinderea reţelelor de curent, are anumite rezerve faţă de Desertec. El consideră că lipseşte o schiţă de proiect de finanţare şi se aşteaptă ca necesarul de finanţare să nu fie luat din economie, ci acoperit din taxele plătite de contribuabili la stat. În plus, potrivit lui Wolfgang Neldner, cablurile de electricitate plănuite să treacă prin Marea Mediterană ar fi sensibile la accidente, aşadar apărând un factor de risc pentru furnizarea neîntreruptă a electricităţii. Max Schön este conştient că punerea în practică a proiectului este încă o posibilitate îndepărtată, iar că pe iniţiatorii lui îi aşteaptă o lungă muncă de convingere cu factorii decidenţi. Afară de problema legată de finanţare, momentan lipsesc legislaţiile naţionale şi internaţionale precum şi aranjamentele politice. "Cu toate acestea, aşa se întâmplă întotdeauna când se nasc pieţe noi. Atunci trebuie cineva să pună lucrurile cap la cap, să pornească de la puţin, iar noi suntem pregătiţi să o facem", a încheiat încrezător preşedintele Asociaţiei Germane a Clubului de la Roma, în numele iniţiatorilor Desertec.

×
Subiecte în articol: lumea