x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vals cu balonul rotund

Vals cu balonul rotund

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    24 Iun 2007   •   00:00
Vals cu balonul rotund

Peste vară, cluburi europene de primă divizie se mută in contonament in Austria. Jucătorii işi iau adio deci, deocamdată cel puţin, de la Wein, Weib und Gesang ("Vin, femei şi căntec", Johann Strauß fiul).

Peste vară, cluburi europene de primă divizie se mută in contonament in Austria. Jucătorii işi iau adio deci, deocamdată cel puţin, de la Wein, Weib und Gesang ("Vin, femei şi căntec", Johann Strauß fiul).

Austria, Mecca fotbalului. Ca de mulţi ani incoace şi vara austriacă a lui 2007 va fi marcată de prezenţa in centrele de cantonament a unor echipe din linia intăi a fotbalului european. Ca oaspeţi de seamă pot fi numărate loturile de miloane (la propriu) ale lui Real Madrid şi Arsenal. Fără proaspătul "american" David Beckham, nume ca Ruud van Nistelrooy, Raul, Robinho sau Iker Casillas işi vor pune obiectul muncii, respectiv picioarele, la treabă in micuţul orăşel Irdning pentru campioana iberică.

Recordul absolut al prezenţelor in "vara austriacă" il deţine insă tot o echipă din Primera Division. Real Mallorca este la a opta rundă de antrenamente pe terenul de la Kössen.

Din ţara campioană mondială vine Lazio Roma şi US Palermo. Şi nu pentru prima oară. Se pare că atmosfera, deci le-a priit.

Invazia germană. Cu VfB Stuttgart şi Schalke 04, primele două clasate ale campionatului din Bundesliga, la o diferenţă de doar două puncte, se pregăteşte de pe acum disputarea inceputului de sezon. Dar din competiţia gata incepută n-au vrut să lipsească nici Hamburger SV, Hannover 96, MSV Duisburg, VfL Wolfsburg, Arminia Bielefeld sau Hertha BSC Berlin. Pentru "cea de-a doua ocupări" germane a Austriei, FC Kaiserslautern şi-i aduce pe plaiurile natale pe Jürgen Macho şi Stefan Lexa. In contrapartidă, Christoph Daum, antrenorul-vedetă al lui FC Köln a anunţat in glumă că mai degrabă va impărţi cu "băieţii in kilt-uri" de la Heart of Midlothian terenul de la Walchsee pănă pe 6 iulie, data intoarcerii lor la Edinburgh pentru noile bătălii (unele chiar la propriu) din prima ligă scoţiană.

Canalul Mănecii (de la tricou). Dar şi vicleanul Albion pare să fi devenit un fan al ţării valsului. Nu mai puţin de cinci echipe din Premier League, Bolton Wanderers, Newcastle United, Middlesbrough, West Ham United şi Arsenal se vor privi, literalmente s-ar putea spune, peste gard la antrenamente, dat fiind faptul că Stegersbach şi Bad Waltersdorf, locurile in care sunt situate centrele de cantonament, se află la doar ciţiva zeci de kilometri distanţă.

Pseudomioritice.Pe Martin Stranzl, Spartak Moscova il va lăsa să strivească intre crampoane iarba verde de acasă pe terenul de la Going, nu departe de Kaprun, unde Steaua Bucureşti se va bucura probabil că lumina in continuare vine de la răsărit! Vom vedea in campionat! Nu mă aştept ca apropierea de Salzburg să-i dea lui Gigi Becali imboldul de nestăvilit de-a face un pelerinaj la casa in care a locuit Mozart, sau măcar la mormăntul lui tătăne-său, Leopold, din cimitirul Sankt Sebastian. Dar crăşme de fiţe sunt in faţa cărora să-şi lase liniştit Maybach-ul. Nimeni nu-l va obseva, oricăt i-ar mai drege tăblăria cu ranga, pentru că amicalul mult aşteptat dintre Arsenal şi Red Bull Salzburg din 25 iulie de pe Wals-Siezenheim il va văduvi de admiratori pe ciobanul mioriţelor roş-albastre. Iar ca să respectăm clasamentul (de uz) intern, spui şi Dinamo. Sau "toţi, Doamne, şi toţi trei", avănd in vedere că nici de roşu nu va duce Austria lipsă, cu Dinamo Kiev, la Seefeld, Dinamo Zagreb, la Kapfenberg şi Dinamo Bucureşti, la Flachau, impărţindu-şi fraţeşte ladurile.

Toamna europeană se face deci in ritm de vals. Da capo in trei a patra, maestre!

×
Subiecte în articol: magazin