x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viaţă de preşedinte / Săracul Vladimir Putin

Viaţă de preşedinte / Săracul Vladimir Putin

de Corina Andriuta    |    31 Oct 2007   •   00:00
Viaţă de preşedinte / Săracul Vladimir Putin

In urmă cu puţin timp, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei şi-a publicat declaraţia de avere. Conform news.bbb.co.uk/hi/russian, Putin este un om sărac. Evident, pentru cei ce au timp să-l creadă. Din declaraţia dată de Putin reiese că acesta a fost remunerat in 2006 cu 81 de mii de dolari ( 2.110.611,28 ruble). De asemenea, Putin susţine că locuieşte intr-un apartament de 77 de metri pătraţi, conduce o maşină GAZ M-21 din 1960 şi una GAZ M-21 P din 1965. El are in proprietate 15 mii de acri de teren lăngă Moscova şi gestionează două conturi in care are depuşi 3.700.300 ruble (sproximativ 150 mii dolari). Conform ura.ru, declaraţia dată de Putin nu este chiar reală, preşedintele rus fiind remunerat lunar cu trei milioane de ruble, adică 121.103 dolari!



NABABUL.
Curiorizatea jurnaliştilor de la ura.ru a pornit de la o intrebare pe care i-au adresat-o preşedintelui rus prin intermediul unei linii directe. "Vladimir Vladimirovich ce salariu aveţi?", au intrebat aceştia. Răspuns la această intrebare nu au primit. De aceea au decis să caute răspuns intrebarea pusă. Au constatat că nu este nici foarte greu de desluşit această enigmă. Salariul anual a lui Putin este publicat in Bugetul Federal care este aprobat de duma rusească. Dacă ne apucăm să comparăm Legea Bugetului din 2001 cu Proiectul Bugetului din 2008 putem observa că suma cheltuielilor pentru activitatea preşedintelui (aici intră cheltuielile pentru administraţia preşedintelui căt şi pentru aparatul reprezentanţilor care controlează respectarea legilor şi coordonarea activităţii organelor teritoriale de conducere) s-au mărit de la 1,4 miliarde pănă la 7,17 miliarde ruble. Insă, aceste cheltuieli sunt numai planificate. Real, sumele cheltuite sunt mult mai mari. O parte din cheltuielile pentru funcţionare sunt distribuite pentru salarile inalţilor demnitari, iar cel mai mare salariu il are preşedintele de stat. Dar cel mai interesant lucru este salariul neoficial pe care il primeşte preşedintele rus: trei milioane de ruble, adică 121.103 dolari. In aceste condiţii, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, pare un biet sărman cu cei circa 20.000 de euro pe care ii are salariu lunar.

COMPARAŢII.
Salariul fostului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov a fost aprobat in 1990 şi era de 2.000 de ruble/lună. Pe atunci acesta era salariul maxim pe care il putea avea Gorbaciov şi care era de 5 - 20 de ori mai mare decăt salariul muritorilor de rănd. Şi pe timpul lui Elţin salariul păstra acelaşi raport faţă de salariile oamenilor. Insă, situaţia din ţară, care a fost cauzată de schimbările sociale şi financiare a făcut ca salariul lui Elţin să pară destul de mizerabil. In comparaţie cu salariile bancherilor, sau ale directorilor firmelor private, salariul lui Elţin era foarte mic. Pentru ca Elţin să se simtă om, cei care il inconjoarau au găsit o modalitate ingenioasă de a-i mări salariul. In afară de remuneraţia obişnuită au mai fost adăugate şi „cheltuilile pentru funcţionarea preşedintelui". De fapt aceşti bani, care erau meniţi pentru protocol, nu erau cheltuiţi ci i se dădeau cash preşedintelui, suma pentru protocol fiind de zece ori mai mare decăt salariul stabilit prin reglementările legale. .

NEMULŢUMITUL.
Vladimir Putin nu a fost mulţumit cu banii pe care ii căştiga ca preşedinte. Astfel, a cerut o ...mărire de salariu. Conform jurnaliştilor de la ura.ru, s-a ajuns la ipostaza ca salariul real a lui Putin să fie mult mai mare, cu 150% mai mult decăt sumele planificate in buget. Conform datelor Ministerului Impozitelor din Rusia, salariul lui Putin, in 2003, a fost 1634,7 mii ruble, iar in 2004 era de 2545,1 mii ruble. Ziarul rus subliniază că este vorba doar de salariul lui Putin şi nu despre banii pentru protocolul preşedintelui. Chiar dacă există astfel de cheltuieli, atunci ele sunt oricum trecute in contul administraţiei sau a altor organe de conducere cu care Putin efectuează deplasările de serviciu. Pentru vizitele şi delegaţiile inalţilor funcţionari, in bugetul de protocol al preşedintelui, pe 2007, este prevăzută o sumă record, de 579,25 milioane ruble. Astfel, calculănd salariul lunar al lui Putin, vom vedea că pentru 2007 au fost planificate 2,7 milioane ruble lunar , iar in 2008 sunt prevăzute 2,9 milioane ruble lunar.



PS: Conform Băncii Naţionale a Rusiei, 1 dolar este cotat la o rată de schimb de 24,7722 ruble.

×
Subiecte în articol: magazin preşedintelui salariul ruble