x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viata lui Alexandru cel Mare

Viata lui Alexandru cel Mare

16 Dec 2004   •   00:00

Inainte de lansarea oficiala a filmului "Alexandru cel Mare", canalul National Geographic merge mai departe in incercarea de a-l identifica pe adevaratul Alexandru.

SEBASTIAN S. EDUARD

Documentarul incearca sa afle ce l-a calauzit pe acesta pana a ajuns unul dintre cei mai uluitori generali ai lumii si este o docu-drama biografica, deosebit de atenta la adevarul istoric, ce-l descrie pe Alexandru cel Mare atat ca tiran, cat si ca geniu.

Pana la varsta de 20 de ani, Alexandru a fost incoronat rege. Pana la 30 de ani, domnea din Grecia pana in Persia si pana la muntii Himalaya. Alexandru cel Mare a fost unul dintre cei mai mari luptatori si lideri din istorie. Cuceririle sale militare au ramas legendare pana in zilele noastre.

Documentarul "Adevaratul Alexandru cel Mare" isi poarta telespectatorii intr-o calatorie epica si examineaza formarea si motivatiile acestui conducator de legenda.

CIOCNIRI CULTURALE. Alexandru a unit Rasaritul si Apusul intr-una din cele mai mari ciocniri intre culturi ce s-a intamplat de-a lungul istoriei. Insa mare parte din mostenirea uluitorului cuceritor ramane invaluita in mister. Desi, exista multa informatie pentru a portretiza viata lui Alexandru in linii mari, multe detalii cruciale lipsesc. Fara a avea la dispozitie decat cateva povestiri la mana a doua si a treia, personajul lui Alexandru ramane o enigma.

Mostenirea lui inca ne mai fascineaza, acum, la 2.300 de ani de la moartea sa. Faptele lui nu au fost niciodata intrecute, insa ne intrebam daca pana la sfarsit Alexandru nu devenise cel mai mare inamic al sau. Profesorii Robin Lane Fox si Paul Cartledge de la Universitatile Oxford si Cambridge isi ofera propria cunoastere pe acest subiect.

DATE ISTORICE
  • Alexandru cel Mare s-a nascut in anul 356 i.Hr. in Pella, capitala antica a Macedoniei. Parintii lui au fost Philip al II-lea, regele Macedoniei si Olympias, printesa Epirusului.
  • La 12 ani, el l-a imblanzit pe frumosul si inteligentul Bucephalus, un cal pe care nu mai putuse nimeni sa-l calareasca. Mai tarziu, acest cal il va purta pana in India.
  • La 13 ani, a fost instruit de filosoful grec Aristotel.
  • In 336 i.d.Hr., tatal sau Philip al II-lea a fost in mod misterios asasinat si Alexandru a fost inscaunat rege al Macedoniei la varsta de 20 de ani.
  • Alexandru si-a condus armata mai mult de 17 mii de kilometri, fondand peste 70 de orase, inclusiv Alexandria in Egipt si creand un imperiu care se intindea de-a lungul a trei continente si acoperea peste 3 milioane de kilometri patrati.
  • Inainte de a implini 30 de ani, imperiul sau ingloba teritoriile actuale ale Greciei, Macedoniei, Egiptului, Siriei, Persiei, Asiei Minor si al Indiei.
  • ×