x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech China întrece Europa la producția de mașini electrice

China întrece Europa la producția de mașini electrice

06 Noi 2018   •   22:42
China întrece Europa la producția de mașini electrice

Europa a dat lumii cele mai de top brand-uri auto, dar pierde lupta împotriva Chinei pentru viitorul industriei.

China este principala forță care produce baterii electrice pentru mașini. Liderii europeni consideră producția de baterii esențială pentru că ar oferi milioane de locuri de muncă pe bătrânul continent. S-ar putea să fie prea târziu pentru a reintra în cursă.

„Europenii mai bine și-ar muta producția mașinilor electrice în China”, a zis Simone Tagliapietra, analist pe energie la Fondazione Eni Enrico Mattei. „E un mare risc” pentru companiile europene precum Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz și Renault, a adăugat el.

Sunt mai multe motive pentru care companiile ar trebui să producă mașini electrice în China. În primul rând, aici piața este cea mai dezvoltată de pe glob, deci s-ar scuti taxele de import. Un alt avantaj este apropierea față de fabricile care produc baterii, care alcătuiesc 40% din prețul unei mașini.

Aproape două treimi din capacitatea mondială de producție a bateriilor Li-ion, cele folosite pentru mașinile electrice, se află în China, conform firmei Wood Mackenzie. Europa deține doar 1% din toată producția.

Europa totuși nu renunță la luptă. Producătorul suedez de baterii, Northvolt, înființat de foștii directori Tesla, promitea că o să construiască cea mai mare fabrică de baterii Li-ion din Europa în următorii șase ani. Dar unii analiști spun că proiectul deja întâmpină probleme de finanțare.

sursa: CNN Business

×