x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă 6 inovații științifice care ne vor revoluționa existența

6 inovații științifice care ne vor revoluționa existența

26 Oct 2015   •   19:45
6 inovații științifice care ne vor revoluționa existența

Tehnologia avansează în mod uluitor, iar această evoluție nu încetează să ne surprindă. Revista BBC Science Focus a prezentat un material amplu intitulat „39 de idei care vor schimba lumea” în care sunt atinse subiecte precum stingerea focului cu ajutorul sunetului și mașinile care circulă cu combustibil pe bază de hidrogen.

Cele mai impresionate 6 idei sunt:

1. Autovehiculele cu hidrogen și stațiile de alimentare

Alimentată de reacția chimică a hidrogenului cu oxigenul, modelul Mirai de la Toyota va putea fi achiziționat la sfârșitul lui 2015. Neajunsul este că va avea un preț ridicat, din cauza faptului că hidrogenul trebuie stocat în rezervoare mari, sub presiune, din motive de siguranță.

Oamenii de știință din Marea Britanie lucrează la o metodă ieftină de a extrage hidrogen din amoniac. Potrivit profesorului care coordonează acest demers, Bill David, „o cantitate mică de hidrogen amestecat cu amoniac este suficient pentru a asigura combustibil unei mașini obișnuite”.


2. Trenuri aproape supersonice

Propulsat de motoare cu inducție și aer comprimat în interiorul unui tub de vacuum, trenul pentru pasageri ai lui Elon Musk, Hyperloop, este proiectat pentru a atinge o viteză de aproximativ 1200 km/h (760 mph).

Revista BBC estimează că testele pentru acest prototip vor începe în aproximativ 2 ani.


3. Internet pentru toți

Potrivit agenda.weforum.org, Elon Musk așteaptă aprobarea guvernului pentru a trimite 4000 de sateliți de mici dimensiuni pe orbita Pământului. Sateliții sunt proiectați să asigure semnal de mare viteză oricui pe Terra, chiar și în regiunile în care în prezent nu există mijloace de comunicare.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, testele vor fi inițiate anul următor, iar Musk speră ca serviciul să devină disponibil în câțiva ani.


4. Tiruri care se conduc singure

Producătorul auto Mercedez-Benz și compania Peloton încearcă la momentul actual să facă posibilă existența tirurilor care nu necesită șofer.

Motivul? Computerele nu obosesc și nici nu trebuie să ia pauze. În plus, aceste mașini vor presupune costuri mai mici, pentru că vor consuma mai puțin combustibil.

Tehnologia este încă la stadiul de experiment.


5. Stingerea focului cu ajutorul sunetului

Dat fiind faptul că în ultimii ani s-au produs tot mai multe incendii de pădure, iar trendul este în creștere, oamenii de știință caută să dezvolte noi tehnologii de stingere a incendiilor.

Doi studenți au inventat un dispozitiv care trimite semnale acustice puternice către flăcări, care la frecvența sonoră potrivită se sting instant.

Invenția lor nu a fost testată în incendii, dar studenții au încredere că tehnologia va funcționa.


6. Sisteme portabile de purificare a apei

Potrivit unui raport dat de Națiunile Unite, mai mult de 780 de milioane de oameni nu au acces la apă curată. Într-o încercare de a remedia această situația, cercetătorii din Anglia au dezvoltat un sistem de tratare a apei portabil.

Profesorul Darren Reynolds, coordonatorul echipei, a declarat că instrumentul pe care l-au inventat a putut produce 2 metri cubi de apă potabilă într-o perioadă de 12 zile.

„La o primă vedere nu pare foarte mult, dar contextualizând, omul are nevoie de aproximativ 2 litri de apă pe zi, ceea ce înseamnă mai puțin de un metru cub pe an”, a mai adăugat acesta.
 

×