x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Injectia care spulbera durerea chimioterapiei!

Injectia care spulbera durerea chimioterapiei!

30 Mai 2018   •   11:44
Injectia care spulbera durerea chimioterapiei!

Specialistii in chimie si biologie ai Universitatii San-DIego au realizat un preparat care blocheaza toate senzatiile de durere ce apar dupa tratamentelor cu chimioterapie, fara a crea dependenta. Primele rezultate ale testelor de verificare au fost publicate in revista Cell Reports.

 

"Opiatele si celelalte calmante nu 'decupleaza' durerea, doar o inabusa. In acelasi timp insa, ele slabesc senzatie de satisfactie, dezvoltand, prin urmare, dependenta. Am reusit sa schimbam functionarea sistemului care raspunde de transmiterea semnalelor de durere, nu doar sa mascam simptomele ei", a explicat expertul american Tony Yaksh.

De regula, chimioterapia are efecte secundare deosebit de neplacute. "Uciderea" in masa a celulelor canceroase si sanatoase pune sistemul de imunitate in regim de "situatie extraordinara", ceea ce genereaza un numar urias de inflamatii in organism, inclusiv in vecinatatea terminatiilor nervoase, provocand stari uneori insuportabile pentru pacienti.

Yaksh si colegii lui au descoperit intamplator, practic, cum poate fi zdrobita complet aceasta durere, folosind chiar resurse ale organismului uman, studiind receptorul TLR4, unul dintre componentele sistemului imunitar nespecific, innascut al oamenilor si animalelor.

Intr-un corp sanatos, acesti receptori de pe suprafata celulor au un rol important, captand semnalele chimice care anunta o deteriorare a tesuturilor si aparitia unor bacterii in interiorul organismului. "Mobilizandu-se", ei atrag celulele imune in zonele afectate. Studiine in detaliu acest proces, oamenii de stiinta au constatat ca prezenta unui numar mare de proteine AIBP, care raspund de transportul grasimilor in stomac, reduc numarul inflamatiilor, precum si intensitatea senzatiilor de durere. 

"Acum lucram la crearea unor tehnologii care sa permita introducerea de proteine AIBP in organism, cu titlul permanent, astfel incat pacientii sa nu mai fie nevoiti sa mearga la medic pentru injectie. Daca munca noastra va avea rezultatele dorite, AIBP va face inutila folosirea morfinei si a opiatelor in medicina, diminuand, astfel, rolul lor in viata societatii", au aratat expertii.

×