x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Antarctica se topeşte mai încet

Antarctica se topeşte mai încet

20 Mai 2009   •   00:00

Topirea calotei glaciare din Antarctica ar conduce la o creştere a nivelului oceanelor mai puţin spectaculoasă decât indicau previziunile anterioare ale specialiştilor, dar efectele vor fi la fel de dramatice. Un nou studiu publicat în revista Science şi citat de AFP arată că cercetătorii au efectuat noi măsurători ale dinamicii şi geometriei calotei glaciare din Antarctica.



Mai mulţi oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Olanda au ajuns la concluzia ca o topire completă a acesteia va provoca o creştere a nivelului oceanelor de circa 3,2 metri, nu de 5-7 metri, aşa cum indicau studiile anterioare. Dar chiar şi o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor ar fi suficientă pentru a afecta câmpul gravitaţional terestru din emisfera sudică şi pentru a modifica astfel mişcarea de rotaţie a Planetei, scrie Agenşia France Presse, citată de Mediafax.

MODELE DE STUDIU

Această schimbare a mişcării de rotaţie ar antrena o acumulare a apelor oceanice în emisfera nordică şi diferenţe importante de nivel între oceane. Cea mai mare creştere a nivelului oceanelor este aşteptată să se producă pe coastele estice şi vestice ale Statelor Unite. "Modelul previzional al creşterii nivelului oceanelor nu depinde de rapiditatea topirii şi de cantitatea de gheaţă topită din partea de vest a Antarcticii", a avertizat Jonathan Bamber de la Universitatea Bristol din Marea Britanie. Chiar dacă o topire a calotei glaciare din Antarctica va provoca o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor, produsă în timp, nivelul apelor marine de-a lungul coastelor nord-americane va creşte cu 25% peste medie, susţin cercetătorii.

BOMBĂ CU CEAS
Pentru că volumul de gheaţă al Antarcticii este de nouă ori mai mare decât cel al Groenlandei, regiunea este considerată o adevărată bombă cu ceas. Neliniştea în rândurile cercetătorilor este evidentă, mai ales din cauza calotei glaciare din vestul Antarcticii, deoarece ea este formată, în mare parte, din gheaţă depusă pe un strat de rocă aflat pe uscat, situat sub nivelul mării.

Zonele întinse de banchiză flotantă împiedică în prezent această gheaţă să ajungă în ocean, dar oamenii de ştiinţă se tem că acest lucru se va produce în cele din urmă, în momentul fărâmiţării acestei banchize. Cercetătorii nu ştiu cu ce viteză va dispărea calota glaciară antarctică, dar, dacă aceasta se va topi într-un ritm constant, într-un interval de 500 de ani, nivelul oceanelor va creşte cu 6,5 milimetri pe an, de două ori mai repede comparativ cu ritmul actual. "Chiar dacă este mai puţin gravă decât previziunile anterioare, acest nivel de instabilitate este enorm. Masa totală a astfel de oceane va fi echivalentă cu masa impactului cu Terra a 2.000 de comete Halley", a declarat Erik Irvins, de la Institutul de Tehnologie din California.

Semnalele de alarmă sunt tot mai insistente, dat fiind faptul că Groenlanda pare să piardă şi mai multă gheaţă comparativ cu Antartica. "Este suficient ca Groenlanda să piardă jumătate din masa pierdută de Antarctica, pentru ca efectul să fie egal asupra celor doi poli, din cauza poziţiei sale mai îndepărtată de pol", a adăugat Irvins.

×
Subiecte în articol: verde!