x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Asediul dinozaurilor

Asediul dinozaurilor

27 Dec 2007   •   00:00

Muzeul "Antipa" se va afla timp de şase luni sub "asediul" unei ar­ma­te de fiare "reinviate" după sute de milioane de ani. Spectaculoasa invazie este o expoziţie: "Dinozaurii din Argentina - uriaşii Patagoniei".

Muzeul "Antipa" se va afla timp de şase luni sub "asediul" unei ar­ma­te de fiare "reinviate" după sute de milioane de ani. Spectaculoasa invazie este o expoziţie: "Dinozaurii din Argentina - uriaşii Patagoniei".

 

Efigiile dinozaurilor argentinieni aduse in Capitală alcătuiesc o expoziţie itinerantă care, inainte de noi, a avut un mare succes in Italia, SUA şi Ungaria. Adresată adulţilor interesaţi de paleontologie, dar şi copiilor fascinaţi de eroii din "Jurasik Park", expoziţia va fi deshisă intre 20 decembrie 2007 şi 10 iunie 2008.

Argentina este un rai al savanţilor interesaţi de evoluţia vieţii, un rai al paleontologilor. Vestigiile găsite acolo acoperă 235 de milioane de ani, din Era Triasică pănă la sfărşitul Cretacicului. Adică perioada in care dinozaurii stăpăneau Pămăntul. In nord, in Val de la Luna, s-au descoperit fosile de "Euraptor", unul dintre cei mai "bătrăni" dinozauri. In centru s-au găsit vestigii din Jurasic, iar in sud, din Cretacic, era dispariţiei definitive a dinozaurilor. Efigiile de la "Antipa" reflectă fidel această cronologie.

Toate exponatele aparţin galeriei monştrilor preistorici. Reconstituirea unui schelet lung de 15 m ne face cunoştinţă cu "Giganotosaurus". Cu un craniu de aproape doi metri şi dinţi infiorători, mai mari ca palma unui adult, putea fi un adversar redutabil al celebrului "T-Rex". Nefiind contemporani, cei doi nu s-au luptat insă niciodată. Lungi de 15, respectiv 17 m, scheletele de "Abelisurus" şi "Rabbachisaurus" redau imaginea altor bestii terifiante. Deosebit de spectaculos este şi "Carnotaurus", singurul saurian carnivor cu coarne. In premieră europeană poate fi văzut şi "Buitreraptor", mic dinozaur carnivor acoperit cu pene, care văna alături de "verii" săi uriaşi.

×
Subiecte în articol: bilet la muzeu