x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bacteria E.coli ar putea produce biocarburant

Bacteria E.coli ar putea produce biocarburant

de Marina Constantinoiu    |    07 Iul 2011   •   12:20

Bacteria Escherichia coli, al carei nume este asociat astazi cu valul de epidemie ucigasa care a lovit in ultimele saptamani Germania, dar nu numai, ar putea servi la producerea de carburanti verzi de buna calitate, relateaza Le Monde.

Aceasta este concluzia cel putin surprinzatoare a cercetatorului Jay Keasling, care conduce Institutul de bioenergie din Departamentul american al Energiei, prezentata in cadrul unui forum privind inovarea, desfasurat in Statele Unite. Acesta a declarat ca mai multe companii lucreaza la aceasta tehnologie deja testata cu succes in laborator.

In realitate, recurgerea la bacteria E.coli pentru fabricarea de biocarburant nu este o noutate. De mai multi ani, echipe de cercetatori se ocupa de studierea acestui microorganism intestinal foarte comun, care are ca proprietate, printre altele, modificarea genetica facila, pentru a produce agrocarburanti de generatia a doua – adica cei care utilizeaza materii organice care nu pot servi pentru alimentare.

La inceputul acestui an, laboratorul Universitatii Berkeley din California a reusit, adaugand cromozomi si gene in ADN-ul bacteriei, sa o faca sa secrete biodiesel din celule. Aceasta tehnica prezinta avantajul ca nu trebuie sa se recurga la procedee chimice si in special se poate evita adaugarea de acizi grasi, pe care le necesita pana acum fabricarea de biodiesel din bacterii. Plus ca se evita spargerea celulelor pentru extragerea dieselului si deci se realizeaza economii pe parcursul fabricarii de carburant.

In ciuda tuturor acestor sperante, randamentul bacteriilor ramane, deocamdata, insuficient pentru asigurarea lansarii pe piata a agrocarburantilor. Dar echipa lui Jay Keasling apreciaza ca producerea acestora ar putea fi viabila din punct de vedere comercial in urmatorii cinci ani, fiind finantata de companii. Ramane in discutie pericolul eventualei utilizari a bacteriei E.coli, care are unele variante care se pot dovedi mortale, daca sunt ingerate de om. Oamenii de stiinta au raspuns, in replica, faptul ca acest microorganism este folosit deja pentru fabricarea plasticului pe care il gasim in produsele vandute in magazine, fara ca acest lucru sa fie mentionat oficial de companii.

×