x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bernardo Houssay - Premiul Nobel pentru Medicină, 1947

Bernardo Houssay - Premiul Nobel pentru Medicină, 1947

06 Sep 2008   •   00:00

Bernardo Alberto a fost unul dintre cei opt copii ai avocatului de origine franceză Albert Houssay. Familia Houssay s-a mutat în Buenos Aires, Argentina, unde Bernardo a urmat primii ani de şcoală la Colegio Britanico, o instituţie de învăţămînt privată.



Bernardo Alberto a fost unul dintre cei opt copii ai avocatului de origine franceză Albert Houssay. Familia Houssay s-a mutat în Buenos Aires, Argentina, unde Bernardo a urmat primii ani de şcoală la Colegio Britanico, o instituţie de învăţămînt privată. La doar 14 ani a intrat la Şcoala de Farmacie a Universităţii din Buenos Aires, pe care a absolvit-o în 1904. Încă din timpul cursurilor de farmacie a început să studieze medicina, iar în 1907, înainte de absolvire, a preluat un post în Departamentul de Fiziologie. Aici şi-a început cercetările asupra hipofizei, care mai tîrziu avea să devină subiectul lucrării sale de doctorat.

PERSEVERENŢĂ. În tim-pul în care a fost profesor la Şcoala Medicală din Buenos Aires, începînd cu 1919, Bernardo Houssay a înfiinţat un institut de fiziologie pe care l-a condus pînă în 1943, cînd guvernul l-a înlăturat din acest post... pentru că îşi recunoscuse orientarea spre politică democratică. Deşi a primit nenumărate invitaţii din străinătate, Houssay a ales să rămînă în Buenos Aires, unde a înfiinţat un alt institut, de biologie şi medicină experimentală, cu ajutorul unor fonduri din partea Fundaţiei Sauberan. În 1955, guvernul nou-instalat i-a oferit postul de la universitate.

AMPRENTĂ. Pe lîngă cercetările sale, doctorul Houssay este cunoscut pentru promovarea învăţămîntului universitar şi al studiilor medicale în Argentina. Este autorul a peste 500 de lucrări de cercetare şi a nenumărate cărţi. Bernardo Houssay a primit numeroase premii, printre care şi medalia Dale din partea Societăţii de Endocrinologie din Londra. A fost doctor onorific a 25 de universităţi şi membru a 35 de academii.


Descoperire

Bernardo Houssay a lucrat în majoritatea subdomeniilor din fiziologie, dar a manifestat un interes deosebit pentru glandele endocrine. În întreaga sa carieră ştiinţifică a efectuat studii asupra hipofizei şi cea mai importantă descoperire a constituit-o rolul lobului anterior al hipofizei în metabolismul carbohidraţilor şi în începutul de diabet, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1947. Se ştia în acea vreme că boala cunoscută sub numele de diabet îşi are originea în dificultatea corpului de a metaboliza sau de a procesa carbohidraţii şi că această dificultatea provoca un exces de glucoză în sînge. Houssay a descoperit că, atunci cînd le era extirpată glanda hipofiză, starea cîinilor diabetici se îmbunătăţea, iar atunci cînd le era injectat un hormon eliberat în mod normal de hipofiză, starea lor se înrăutăţea vizibil. Această descoperire a ajutat la studiul mecanismelor de control hormonal, care stă la baza endocrinologiei moderne, iar Institutul de Fiziologie al doctorului Houssay a început să fie cunoscut la nivel mondial. A lucrat şi în fiziologia circulaţiei şi respiraţiei, a studiat procesul imunităţii, sistemul nervos, procesul de digestie şi veninul păianjenilor şi al şerpilor.

CV

data naŞterii: 10 aprilie 1887

locul naŞterii: Buenos Aires, Argentina

CARIERĂ

1910 – primeşte postul de profesor de fiziologie la Şcoala Universitară de Medicină Veterinară din Buenos Aires;

1912 – devine şeful Departamentului de Fiziologie la Spitalul Alvear;

1915-1919 – director la Laboratorului de Fiziologie Experimentală şi Patologie din cadrul Departamentului Naţional de Igienă;

1919 – preia postul de profesor de fiziologie la Şcoala Medicală a Universităţii din Buenos Aires şi înfiinţează Institutul de Fiziologie la conducerea căruia rămîne pînă în 1943;

1947 – laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină;

21 septembrie 1971 – încetează din viaţă la Buenos Aires.


 
 Hipofiza sau glanda pituitară este situată sub hipotalamus şi poate fi adesea gazda unor tumori, în general benigne, care pot provoca fie o diminuare a secreţiilor hormonale, fie o creştere exagerată a acestora

×