x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Biblioteca de oameni

Biblioteca de oameni

06 Mai 2009   •   00:00

O echipă de cercetători a realizat cea mai mare hartă genetică a Africii din câte au existat vreodată, informează BBC. Oameni de ştiinţă din toate colţurile lumii au luat parte la ambiţiosul proiect condus de Sarah Tishkoff de la Universitatea din Pennsylvania (SUA).



Ei au realizat, pe baza informaţiilor adunate timp de aproximativ zece ani, cea mai mare bibliotecă genetică a populaţiilor din Africa, deschizând astfel o nouă perspectivă asupra istoriei continentului negru, considerat leagănul civilizaţiei moderne şi regiunea cu cea mai mare diversitate genetică de pe Pământ, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax.

Tishkoff, genetician la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, spune că, pe parcursul a zece ani, a fost analizat material genetic provenind de la 121 de grupuri de populaţii africane. Au fost strânse peste patru milioane de mostre şi identificate 14 populaţii străvechi, cu rădăcini genetice comune, relevând corelaţii etnice şi trăsături culturale şi lingvistice comune.

Studiul a demonstrat că populaţiile africane sunt, din punct de vedere genetic, cele mai diversificate din lume. A arătat totodată că originea omului modern se găseşte, probabil, în Africa de Sud, în apropiere de frontiera cu Namibia.

Extrapolând aceste date genetice, cercetătorii au putut să alcătuiască o hartă a primelor migraţii ale populaţiilor umane şi să determine faptul că punctul de ieşire a populaţiilor din Africa, către lumea modernă, se află în apropiere de Marea Roşie, în estul Africii.

Medicii şi responsabilii din domeniul sănătăţii publice au astfel la dispoziţie un nou instrument pentru a înţelege mai bine istoria complexă a populaţiilor africane şi afro-americane. Această vastă bibliotecă a patrimoniului genetic va permite studierea variaţiilor genetice care fac anumite populaţii să fie mai vulnerabile în faţa unor maladii grave precum SIDA, cancerul sau malaria.

Acelaşi studiu a permis, totodată, descifrarea misterului care planase asupra originilor americanilor de culoare, originari în proporţie de 71% din grupul Niger-Kordofanien din Africa Centrală.

Biblioteca patrimoniul genetic uman din Africa le oferă antropologilor, istoricilor şi lingviştilor un instrument complet nou pentru a testa teoriile despre fluxurile migratoare de pe acest continent, despre evoluţia lui culturală şi despre istoria populaţiilor indigene.

Acest proiect a fost finanţat de National Institutes of Health (NIH), National Science Foundation (NSF) şi de fundaţia privată californiană L.S.B. Leakey and Wenner din Statele Unite.

×
Subiecte în articol: special