x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cât îi trebuie unui supersistem de calcul să simuleze o secundă din activitatea creierului uman

Cât îi trebuie unui supersistem de calcul să simuleze o secundă din activitatea creierului uman

15 Ian 2014   •   18:13
Cât îi trebuie unui supersistem de calcul să simuleze o secundă din activitatea creierului uman

Oamenii de ştiinţă ne asigură că, în ciuda temerilor ce ne cuprind cu fiecare nouă descoperire în domeniul tehnologiilor înalte ,  momentul în care inteligenţa artificială va reuşi să o depăşească pe cea umană nu este foarte aproape.

Pentru a demonstra valabilitatea acestor afirmaţii, o echipă de cercetători germani şi japonezi a încercat într-un experiment să simuleze activitatea cerebrală umană cu ajutorul unuia dintre cele mai mai puternice sisteme de calcul din lume.
Peste 700,000 de nuclee de procesor şi 1,4 milioane de gigbytes de RAM s-au încordat pentru a replica interacţiunea dintre 1,73 de miliarde de celule nervoase şi 10 trilioane de sinapse, valori care impresionează, dar care reprezintă doar 1% din reţeaua neuronală a creierului uman.

Misiunea a fost îndeplinită, dar, pentru a genera doar o secundă din activitatea unui "biet" creier uman, super-sistemului de calcul i-au fost necesare 40 de minute!
Fără să fie dezamăgiţi de rezultat, oamenii de ştiinţă au declarat că un sistem de calcul care să proceseze în timp real activitatea cerebrală va fi construit până la sfârşitul deceniului.
livescience.com

×