Cel puţin 37 milioane de decese premature ar putea fi evitate până în 2025 în toată lumea dacă oamenii ar adopta un mod de viaţă mai sănătos, cu un consum mai redus de tutun, alcool şi sare, arată un studiu apărut sâmbătă în revista medicală britanică The Lancet şi menţionat de AFP.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra afirmă că, la un mod de viaţă mai sănătos s-ar ajunge prin reducerea cu o treime sau chiar la jumătate a consumului de tutun, cu 10% a celui de alcool şi cu 30% a sării din mâncare. Numărul oamenilor care suferă de hipertensiune arterială ar scădea cu 25%, iar al celor obezi şi cu diabet ar stagna. Acest efort ar permite evitarea, până în 2025, a peste 16 milioane de decese în rândul populaţiei între 30 şi 70 de ani la scară mondială şi a 21 milioane printre cei de peste 70 de ani.
Cele două elemente principale care acţionează asupra speranţei de viaţă sunt fumatul şi hipertensiunea arterială, important factor de risc în bolile cardiovasculare, care poate fi combătut cu ajutorul medicamentelor, al exerciţiilor fizice şi prin reducerea cantităţii de sare consumate. Profesorul Majid Ezzati, principalul autor al studiului, precizează că de aceste eforturi ar beneficia cel mai mult oamenii cu venituri scăzute sau medii, putând fi evitate sau întârziate 31 milioane de decese premature. Adoptarea unui mod de viaţă mai sănătos ar permite să scadă în continuare 'mortalitatea în urma bolilor cardiovasculare şi respiratorii cronice, să se reducă numărul de decese din cauza cancerelor de plămâni şi stomac şi să se inverseze tendinţa în privinţa mortalităţii legate de diabet', încheie specialistul în sănătate, nutriţie şi mediu, citat de The Lancet. (Agerpres)