x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cetatea românească din Shanghai

Cetatea românească din Shanghai

de Anca Aldea    |    02 Aug 2009   •   00:00
Cetatea românească din Shanghai

Sănătate, cunoaştere, prospeţime, tentaţie, regenerare... viaţă. Acestea sunt valorile pe care o echipă de artişti români le-a ajustat pentru a crea conceptul pavilionului României la una dintre cele mai mari expoziţii din lume, care se va organiza anul viitor la Shanghai. Viitorul sună bine în Greenopolis-ul românesc, minioraşul ridicat în metropola chineză.



Cu prilejul Expoziţiei mondiale de la Shanghai, care se va desfăşura anul viitor, organizatorii chinezi şi-au propus să promoveze un concept folosit cu precădere în manifestările ecologice - „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună". În perioada 1 mai-31 octombrie 2010, România va fi reprezentată la acest eveniment de un... Malus domestica. Un măr verde-crud crescut, conform unui concept arhitectural 100% românesc, pe o fundaţie de beton şi o structură de metal. „Coaja" lui va fi, de fapt, un perete-cortină de sticlă verde antireflex solar, cu rame metalice pe faţadă.

Denumit sugestiv Greenopolis, pavilionul ţării noastre are un design arhitectural „patentat" iniţial de natură - un fruct de măr, dar muşcat într-o parte. Bineînţeles că nu este un măr obişnuit, ci unul suficient de încăpător, încât să cuprindă nenumărate exponate ce vor ilustra cele mai importante momente ale istoriei neamurilor care au populat de-a lungul vremurilor meleagurile noastre. Concret, acest spaţiu expoziţional va oferi vizitatorilor ocazia de a ne înţelege istoria, prin intermediul unei călătorii prin timp, din neolitic în Evul mediu şi apoi până în zilele noastre, cu tot cu oraşele moderne. O altă ţintă vizată este cunoaşterea ecosistemelor specifice României. Greenopolis-ul va fi împărţit în două părţi distincte. Unul este corpul principal înălţat pe cinci niveluri, fiecare cu rolul său bine definit. Aici, la nivelul 0 se vor afla birourile administrative, cabinele pentru artişti şi spaţiile tehnice/de depozitare. Pe nivelul 1 se vor desfăşura diverse evenimente culturale în aer liber: spectacole de muzică, teatru, dans şi proiecţii de filme. La etajul 2 va fi deschis un restaurant cu speci­fic românesc, iar la următorul o sală de conferinţe. Ultimul nivel va fi de fapt o terasă panoramică în aer liber.

Felia desprinsă din corpul principal al mărului este formată din spaţii de expoziţii şi proiecţii, precum şi din „bucăţi" de peisaj românesc: o pajişte terasată şi un spaţiu de socializare şi recreere.  

În total, pavilionul României va acoperi o suprafaţă de aproximativ doi kilometri pătraţi. Înalt de circa 20 de metri, „mărul" Greenopolis a fost proiectat de un colectiv de specialişti ai SC M&C STRATEGY DEVELOPMENT SRL, condus de arhitectul Andreea Rotaru.  

Preţul total al contractului pentru proiectarea, execuţia, amenajarea şi demolarea pavilionului României este de 2.440.607 euro, respectiv 10.139.504 lei, informează Ministerul român de Externe. Executarea propriu-zisă a lucrărilor va fi asigurată, în urma unei proceduri de licitaţie deschisă, de firma Shanghai Zhongyuan Construction Group Co. Ltd.  

După încheierea expoziţiei mondiale de la Shanghai, autorităţile locale vor invita ţările participante să construiască pavilioane multifuncţionale permanente. România şi-a propus, în acest sens, să păstreze mărul... căruia îi va rezerva rolul de centru de schimburi culturale şi economice.  

Autorii proiectului şi-au propus să ofere „o viziune actuală, vibrantă şi interesantă asupra României contemporane, care poate fi descoperită vizitând toate secţiunile pavilionului şi care are drept moto „Blen­ding of multiple cultures in the city": „Armonizând culturile multiple în oraş". Astfel că la pavilionul românesc se va desfăşura o serie de evenimente tematice - spectacole live: de folclor, de balet şi de dans contemporan, de teatru nonverbal, de muzică de cameră şi instrumentală, dar şi recitaluri care cuprind un larg evantai, de la canto la muzică modernă. De asemenea, acolo vor mai avea loc diverse seminarii, specializate sau dedicate publicului larg, prin intermediul cărora vor fi promovate schimburile economice şi comerciale, turismul şi cooperarea ştiinţifică.

„Conceptul arhitectural al pavilionului, temele ilustrate şi evenimentele care vor fi găzduite de pavi­lionul românesc asigură un ansamblu unitar a ceea ce reprezintă România, o prezentare a spiritualităţii româneşti, a capacităţii ţării noastre de a integra epoci de civilizaţie şi cultură, de transfigurare a experienţei profunde în armonie cu tradiţiile şi cu natura", anunţă oficial Ministerul nostru de Externe.

×
Subiecte în articol: zoom shanghai