Când ţi-e lumea mai dragă, puiul de om începe să plângă. Şi plânge atât de tare încât nu ştii cum să-l cocoloşeşti mai bine. Nu ştii ce are. Nu poţi decât să intuieşti. Câteodată ghiceşti motivul.
Cercetătorii spun însă că bebeluşii nu au întotdeauna un motiv pentru care se smiorcăie. Dar puii de cimpanzeu cântăresc bine momentul înainte să verse primele lacrimi.Trebuie să aibe un motiv întemeiat ca să plângă, să râdă, să se îmbufneze sau să se agite. Trăiesc emoţii puternice pe care şi le exteriorizează negreşit. Când sunt fericiţi, deschid gura larg, fără să-şi arate dinţii, încercând parcă să zâmbească. Stăpânesc un cod secret care le permite să schiţeze 16 tipuri de zâmbete. Comparativ, un copil poate râde sau zâmbi în doar 13 feluri.
Cercetătorii spun că un cimpanzeu este ca o carte deschisă - orice emoţie pe care o trăieşte i se poate citi pe figură. Specia este renumită pentru expresivitatea sa. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit că "odraslele" cimpanzeilor îşi controlează mult mai bine emoţiile decât un copil cu vârstă comparabilă. De altfel, la naştere, creierele celor două specii sunt total diferite, la puiul de om dezvoltarea fiind mai redusă.
"Dacă iei în braţe un pui de cimpanzeu care plânge, el se calmează şi stă liniştit. Dacă iei în braţe un copil agitat şi plângăcios, de cele mai multe ori el va continua să se smiorcăie", spune profesorul Kim Bard, specialist în psihologie cognitivă şi comportamentală la Universitatea Portsmouth.
Cercetătorii care studiază comportamentele animalelor încearcă de zeci de ani să descifreze limbajul necuvântătoarelor. Profesorul Bard şi echipa sa au reuşit să-şi dea seama că, atunci când râde, un cimpanzeu nu-şi va trage niciodată buzele la nivelul gingiei, arătându-şi astfel dinţii. E important să ştii "să citeşti" corect un cimpanzeu, încercând să ignori similarităţile comportamentele ale oamenilor. Când îşi deschide gura larg, trăgând de buze şi arătându-şi dinţii, e semn rău. Nu te aştepta la o îmbrăţişare!