x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ciorapii murdari, o armă antimalarie eficientă

Ciorapii murdari, o armă antimalarie eficientă

13 Iul 2011   •   21:00

Mirosul neplacut al ciorapilor murdari va pune, poate, capat malariei, boala transmisa de tantari si care ucide anual circa 800.000 de persoane la nivel mondial, afirma o echi­pa de cercetatori aflata in Africa, cita­ta de AFP si preluata de Agerpres.

Echipa, condusa de doctorul Fredros Okumu, de la Institutul pentru sa­natate Ifakara, din Tanzania, a des­co­perit ca mirosul picioarelor este cea mai eficienta metoda de a atrage intr-o capcana mortala insectele care inteapa. Sprijinita de Fundatia Bill si Melinda Gates, echipa a pus la punct doua prototipuri de capcane odorante ce atrag si ucid tantarii. 'Aceste capcane atrag de patru ori mai multi tantari decat un om', a declarat Okumu, contactat telefonic in Tanzania, tara unde au fost testate dispozitivele.

Prototipurile, sub forma unei cu­tii, contin sosete murdare sau obiecte sin­tetice care reproduc mirosul tipic si dezagreabil al picioarelor transpira­te. 'Atunci cand tantarii intra in capcana, simt un miors pe care il cred a fi al unei fiinte omenesti, incearca sa o intepe si, in loc sa suga sange, sunt omorati de un insecticid sau un agent biologic', a adaugat cercetatorul.

Okumu spera ca in maximum doi ani sa fie in masura sa implanteze capcane intr-un anumit numar de sate din Tanzania si sa testeze impactul lor global asupra sanatatii populatiei, si aceasta datorita unei noi burse in valoare de 775.000 de dolari acordata ieri de Fun­da­tia Gates si ONG canadian Grand Challenges.

Entomologist de formatie, Oku­mu a afirmat ca a simtit nevoia sa puna la punct o noua metoda de lupta impotriva tantarilor dupa ce a constatat limitele principalelor mijloace folosite in prezent, cum ar fi perdelele din jurul paturilor si odorantele. In opi­nia sa, avantajul capcanelor este ca acestea vor fi utilizate in exterio­rul locuintelor si vor fi o metoda comple­mentara de lupta impotriva tantarilor ce transmit malaria prin intepaturi.

Conform datelor OMS, malaria a provocat, in 2009, moartea a circa 800.000 de persoane. Aproximativ 90 la suta dintre acestea traiau in Africa, iar 92 la suta erau copii cu varsta pana in 5 ani.

×
Subiecte în articol: stiinta