x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire în biologie. Care este vârsta maximă până la care poate trăi un om

Descoperire în biologie. Care este vârsta maximă până la care poate trăi un om

de Anastasia Paul    |    22 Feb 2024   •   09:00
Descoperire în biologie. Care este vârsta maximă până la care poate trăi un om

Dacă ești îngrijorat de viteza cu care te apropii de următoarea ta zi de naștere, iată niște vești bune pentru tine.

Împlinirea vârstei de 25, 30 sau 40 de ani poate părea înfricoșătoare, dar se dovedește că oamenii de știință au reușit să calculeze vârsta maximă până la care poate trăi un om.

Descoperirile provin dintr-un studiu realizat de statisticieni de la universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam, care au analizat vârsta la care au murit 75.000 de oameni din Țările de Jos, în ultimii 30 de ani până în 2017.

Interesant, ei nu s-au concentrat pe speranța de viață. În schimb, cercetătorii s-au întrebat cât de mult ar putea trăi o persoană care se îngrijește singură și dacă viața ei nu a fost întreruptă de o boală sau de altă circumstanță.

Luând în considerare câți ani aveau oamenii din studiu când au murit, cercetătorii au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane este de peste 90i de ani - dar asta nu înseamnă că se va termina.

Cercetătorii sugerează că este puțin probabil ca un om să trăiască peste 115 ani, dar au descoperit că femeile au o durată de viață puțin mai lungă decât bărbații.

În timp ce durata maximă de viață pentru o femeie a depășit 115,7 ani, bărbații u estimat că ating o vârstă maximă de 114,1 ani.

Comentând rezultatele, profesorul John Einmahl, unul dintre cei trei oameni de știință care au condus studiul, a declarat pentru AFP:

„În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai în vârstă dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii 30 de ani. Cu siguranță există un fel de zid aici. Desigur, speranța medie de viață a crescut. Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat."

În pofida constatărilor oamenilor de știință, Einmahl a recunoscut că există cazuri de oameni care încalcă norma și trăiesc dincolo de aceste durate de viață maxime.

Cel mai în vârstă bărbat verificat vreodată de Guinness World Records a fost un japonez pe nume Jiroemon Kimura, care a trăit până la 116 ani.

Și la începutul anului trecut, călugărița franceză sora André a murit la vârsta de 118 ani. După moartea ei, Guinness World Records a numit-o pe Maria Branyas Morera, născută în SUA, cea mai în vârstă persoană vie din lume, la 115 ani.

În 2019, Morera a susținut un interviu în care și-a atribuit longevitatea „unei vieți ordonate, care este social foarte plăcută... o viață bună, fără excese”.

Morera s-a născut în San Francisco, California, la 4 martie 1907, notează unilad.com.


 

×
Subiecte în articol: om vărsta viata