O erupţie vulcanică uriaşă din sud-vestul Chinei (în munţii Emei din provincia Sichuan) a provocat extincţia vieţii marine la nivel global în urmă cu 260 de milioane de ani, susţin paleontologii britanici.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, erupţia ar fi produs aproximativ o jumătate de milion de kilometri cubi de lavă, acoperind o suprafaţă de 100.000 de kilometri pătraţi, informează AFP, citând studiul publicat în revista Science. Paleontologii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au reuşit să determine momentul precis al erupţiei despre a cărei existenţă nu se ştia până acum.
Oamenii de ştiinţă au descoperit la o adâncime nu foarte mare în largul mării un strat de rocă vulcanică prinsă ca într-un sendviş între două straturi de sedimente cu un bogat conţinut în fosile marine. Cercetătorii au descoperit totodată că erupţia a provocat emisia unei cantităţi uriaşe de dioxid de sulf, un gaz incolor care a fost proiectat până în stratosferă.
Paul Wignall, paleontolog la Universitatea din Leed şi principalul autor al studiului, spune că, după apariţia în atmosferă a dioxidului de sulf Terra a fost acoperită cu nori denşi de gaz, ducând la răcirea Planetei şi la apariţia unor fenomene, ca ploile acide. În urma analizării fosilelor, cercetătorii au concluzionat că dezastrul ecologic s-a produs la începutul erupţiei vulcanice.
Citește pe Antena3.ro