x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Draconidele 2024. Când va avea loc spectacolul ploii de meteoriți

Draconidele 2024. Când va avea loc spectacolul ploii de meteoriți

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   12:30
Draconidele 2024. Când va avea loc spectacolul ploii de meteoriți

Ploaia de meteoriți Draconidele va atinge apogeul în noaptea de 8-9 octombrie 2024. Este punctul maxim al stelelor căzătoare din „coada dragonului"

Conform American Meteor Society, Draconidele sunt o ploaie de meteori variabilă, care produc circa10 meteori pe oră în timpul perioadei maxime. Meteoriții pot să apară oricând după lăsarea întunericului, potrivit Live Science. 

Aceștia provin din constelația Draco - dragon, care se poate vedea pe cerul nordic. Draco este o constelație circumpolară, ceea ce înseamnă că pare să se rotească în jurul stelei polare, Polaris, o dată la fiecare 24 de ore. Draco este mereu vizibil în emisfera nordică, în condiții de cer senin.

Când pot fi văzuți meteoriții 

În noaptea de  8 spre 9 octombrie, stelele căzătoare pot fi observate pe cer. 

Fiind una dintre cele mai mari constelații nordice, Draco se vede cel mai bine în această perioadă a anului ca o coadă șerpuitoare în zigzag, formând un vag contur de Z deasupra Carului Mare, în partea de nord-nord-vest a cerului.

Constelația găzduiește uimitoarea Nebuloasă Ochiul Pisicii (NGC 6543), Galaxia Mormolocului (UGC 10214) și Galaxia Fusului (M102), potrivit Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: draconide ploaie meteoriti