x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Din lumea dinozaurilor. Cea mai mare ființă zburătoare preistorică, a trăit în România. Cum au numit-o oamenii de știință

Din lumea dinozaurilor. Cea mai mare ființă zburătoare preistorică, a trăit în România. Cum au numit-o oamenii de știință

de Redacția Jurnalul00    |    09 Oct 2024   •   16:30
Din lumea dinozaurilor. Cea mai mare ființă zburătoare preistorică, a trăit în România. Cum au numit-o oamenii de știință

Dinozaurii ne fascinează prin forma și dimensiunea lor. Se pare însă că cea mai mare ființă zburătoare din preristorie a existat în România.

Este vorba despre un pterozaur gigantic care ar fi trăit pe meleagurile noastre.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Current Biology, citat de IFL Science, condus de cercetători de la Universitatea din Leicester, dimensiunile gigantice ale pterozaurilor se datorează unor adaptări ale membrelor care i-a ajutat să se deplaseze mai bine pe sol.

”Această adaptare le-a permis să crească la dimensiuni colosale”
Echipa de cercetători a descoperit o schimbare distinctă în perioada mijlocie a Jurasicului, când anatomia membrelor pterozaurilor a devenit asemănătoare cu cea a animalelor terestre.

„La pterozaurii timpurii, membrele posterioare erau conectate de o membrană de zbor, care îngreuna semnificativ mersul și alergarea", spune coautorul studiului, Dr. David Unwin.
„La pterozaurii mai avansați, această membrană s-a separat, permițând fiecărui membru posterior să se miște independent. A fost o inovație esențială care a îmbunătățit mobilitatea pterozaurilor pe sol.”

Această adaptare le-a permis să crească la dimensiuni colosale, a explicat Unwin. „Eliberați de constrângerile cățărării, acești pterozauri au putut să atingă dimensiuni gigantice, unele specii devenind adevărați giganți ai Mezozoicului.”

Pterozaurul supranumit „Dracula” de oamenii de știință

„Faptul că pterozaurii puteau zbura este doar o parte a poveștii lor”, afirmă autorul principal al studiului, Robert Smyth. „Explorând modul în care trăiau în copaci sau pe sol, putem începe să înțelegem rolurile pe care le jucau în ecosistemele antice.”

Supranumit „Dracula” de oamenii de știință, acest pterozaur gigant a fost descoperit în Transilvania, România. Deși specia exactă nu este clară, se crede că face parte din familia Azhdarchidae, un grup de pterozauri care au trăit în perioada Cretacicului târziu și aveau dimensiuni impresionante.

Dimensiunile lui ”Dracula” i-au făcut pe unii cercetători să se întrebe dacă păutea să zboare. Dacă da, atunci ar putea fi cea mai mare ființă zburătoare din istorie. Din acesta au fost găste doar fragmente, motiv pentru care nu este prea clar răspunsul, dar unele cercetări recente sugerează că și cei mai mari pterozauri ar fi fost capabili să zboare, transmitea Antena3 CNN.

×