x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Filmele de la Hollywood, mai scumpe decât misiunile în spaţiu

Filmele de la Hollywood, mai scumpe decât misiunile în spaţiu

30 Iun 2014   •   13:23
Filmele de la Hollywood, mai scumpe decât misiunile în spaţiu

Misiunea spaţială indiană de studiere a planetei Marte costă mai puţin decât producţia filmului Gravity realizată la Hollywood, a delcarat luni prim-ministrul indian, Narendra Modi, citat de DPA.

Şeful guvernului indian a făcut această declaraţie la centrul spaţial Sriharikota, din sudul Indiei, după lansarea cu succes a unei rachete ce transportă cinci sateliţi din Franţa, Germania, Canada şi Singapore.

Filmul Gravity, produs în 2013 în format 3D, a costat 100 de milioane de dolari, iar sonda Mars Mission Orbiter India, lansată în noiembrie 2013 şi programată să ajungă pe planeta roşie până în septembrie 2014, are costuri estimate la 80 de milioane de dolari. 

'India are potenţialul de a fi furnizor de servicii de lansare spaţială al întregii lumi. Trebuie să lucrăm în vederea atingerii acestui obiectiv ', a declarat Modi, care consideră că programul spaţial avansat include India într-un grup de elită la nivel mondial compus actualmente din 'cinci sau şase ţari'. 

Explorarea spaţiului a început în India în prima parte a anilor 60 cu cercetarea atmosferei superioare şi a ionosferei peste ecuatorul magnetic care trece peste teritoriul ţării, folosind rachete de sondare. Actualmente, palmaresul său ştiinţific include participarea la mai mult de 100 de misiuni în spaţiul cosmic.

Misiunea indiană pe Marte este menită să colecteze date despre planeta roşie pe o perioadă cuprinsă între şase şi zece luni, cu posibilitatea extinderii ei. (Agerpres)


×