Mai multi oameni de stiinta din Franta, Germania, Marea Britanie si Elvetia au construit un ficat virtual, cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi sa planifice si sa realizeze operatii pe acest organ vital din organism, aratandu-le cu un grad inalt de precizie marimea si locul in care se afla tumorile.
Proiectul PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training) a beneficiat de finantari europene, anunta AFP, citata de Mediafax. "Ficatul virtual", diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi catre aplicatia online a programului PASSPORT. Gratie acestui program, chirurgii pot sa vizualizeze si sa localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt ii ajuta pe chirurgi atunci cand iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentantii Comisiei Europene.
VEZI VIDEO AICI
Mii de persoane mor in fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice.
In prezent, mai putin de 50% dintre pacienti sufera o operatie ce consta in extirparea partii vatamate a organului - care poate sa se regenereze apoi -, pentru ca medicii chirurgi nu pot sa opereze daca nu cunosc cu precizie marimea si localizarea zonelor bolnave, dar si starea de sanatate generala a pacientului.
"Acest proiect reprezinta o realizare majora, care va permite ameliorari in ceea ce priveste diagnosticul si chirurgia si va contribui la salvarea unor vieti", a declarat intr-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitala.