x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Misiune îndeplinită

Misiune îndeplinită

de Anca Aldea    |    04 Oct 2008   •   00:00

După aproximativ cinci luni petrecute în spaţiu, ATV-ul Jules Verne, al Agenţiei Spaţiale Europene, a revenit acasă. Misiunea navetei cargo automatizate complet a fost îndeplinită cu succes!



După aproximativ cinci luni petrecute în spaţiu, ATV-ul Jules Verne, al Agenţiei Spaţiale Europene, a revenit acasă. Misiunea navetei cargo automatizate complet a fost îndeplinită cu succes!

Primul vehicul automatizat de transport pe care Agenţia Spaţială Europeană l-a lansat în spaţiu în urmă cu şase luni a ajuns la final de misiune. ATV-ul Jules Verne al ESA, pentru a cărei construcţie europenii au cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro, a revenit luni în atmosfera terestră şi a fost dezintegrat controlat deasupra unei regiuni din Oceanul Pacific. Aproximativ 7,3 tone de provizii a purtat ATV-ul Jules Verne în "pântecele" sale, dovedindu-se astfel mult mai eficient decât "fraţii" săi mai mici, navetele ruseşti Progress şi cele americane, care au alimentat până acum Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Vehiculul ESA a fost lansat la 9 martie, odată cu racheta Ariane 5 (adaptată special pentru a suporta o greutate de până la 20 de tone) din Guyana Franceză, iar la începutul lui aprilie s-a cuplat cu succes de ISS, aflată la peste 300 de kilometri de Terra. Timp de cinci luni, ATV-ul a stat "lipit" de ISS, furnizând staţiei şi echipajului său necesarul de carburant, apă, oxigen, piese de schimb, alimente, îmbrăcăminte etc. şi preluând, de pe staţia spaţială, deşeurile acesteia. "Misiunea reprezintă o realizare fantastică a Agenţiei Spaţiale Europene. Împreună cu laboratorul Columbus (ataşat deja pe ISS – n.r.), ATV a demonstrat capacitatea ESA de a construi, lansa şi controla infrastructură spaţială. Europa a făcut un pas uriaş înainte", a declarat Simonetta Di Pippo, director în cadrul ESA.

De altfel, ATV-ul Jules Verne este cel mai mare şi mai sofisticat vehicul spaţial dezvoltat şi construit vreodată de ESA. El este totodată dotat cu sisteme autonome de ghidaj spaţial şi poate combina uşor funcţiile unui vehicul spaţial manevrabil cu cele ale unei staţii spaţiale modulare. Având o înălţime de aproximativ zece metri, un diametru de 4,5 metri şi o greutate, la lansare, de 19.337 de kilograme, ATV-ul Jules Verne a fost dotat cu un sistem de docare construit de ruşi, asemănător cu cele folosite pentru navetele cargo Progress, precum şi cu sisteme de navigare de înaltă acurateţe şi un software de zbor mult mai complex decât cel folosit de Ariane 5. Naveta cargo europeană automatizată complet este primul vehicul spaţial din lume care se poate cupla singur, în cele mai sigure condiţii, de un alt obiect spaţial.

ATV-ul, primul dintr-o serie de cinci care urmează să fie utilizate pentru ISS, a fost construit, începând cu 1998, de compania Astrium Space Transportation, în colaborare cu 30 de contractori din zece ţări europene. ESA a contractat deja companiile europene de profil pentru construirea, până în 2015, a încă patru vehicule cargo de tip ATV. De altfel, aceste vehicule sunt, de departe, indispensabile pentru funcţionarea ISS după 2010, când Agenţia Spaţială Americană (NASA) îşi va retrage din circulaţie cele trei navete ale sale.

×
Subiecte în articol: special jules verne atv-ul