x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Musca Beyoncé

Musca Beyoncé

de Radu Popa    |    26 Ian 2012   •   21:00
Musca Beyoncé

O specie de muste al carei nume nu fusese stabilit de specialisti si ai carei reprezentanti poseda un abdomen de culoarea auriu stralucitor, a fost botezata recent, in onoarea divei muzici pop ame­ricane Beyoncé, 'Scaptia (Plinthina) beyonceae'.

Regina mustelor. Potrivit lui Bryan Lessard, cercetator in cadrul Colectiei Nationale de Insecte a Australiei, spectaculoasa sa culoare aurie o transforma pe 'Scaptia beyonceae' intr-o adevarata 'diva a tuturor speciilor de muste'. Savantul a declarat ca parul dens de culoare aurie de pe abdomenul respectivei muste l-a determinat sa o denumeasca in onoarea cunoscutei interprete de muzica pop. Pe de alta parte, omul de stiinta a demonstrat ca taxonomia, ce reprezinta o ramura a stiintelor biologice consacrata clasificarii vietuitoarelor de pe Terra, poate avea uneori si tente umoristice. Lessard a tinut sa remarce faptul ca, desi mustele sunt considerate daunatoare, reprezentantele anumitor specii pot juca un rol foarte important in polenizarea plantelor. In timpul zilei, mustele respective actioneaza asemanator pasarilor – colibri, colectand polen din speciile lor favorite de plante, precum grevillea, arborele de ceai si eucalipt, pe care le depun pe alte specii.

Coincidenta. Cele dintai exemplare ce apartineau speciei 'Scaptia (Plinthina) beyonceae' au fost decoperite in 1981, anul in care s-a nascut Beyoncé, in statul Queensland, din nord-estul Australiei, impreuna cu reprezentantii altor doua specii necunoscute la vremea respectiva. Lessard sustine ca recenta descoperire a permis reevaluarea dimensiunilor reprezentantilor subgenului Scaptia (Plinthina) si o redistribuire a zonelor in care acestea actionau, cuprinzand acum si teritoriile de nord si nord-estul Australiei, unde anterior se presupunea ca ele nu exista. Deoarece Beyoncé nu a reactionat, pana in prezent, fata de initiativa cercetatorilor australienii, acestia sunt de parere ca diva pop nu a avut timpul necesar pentru a le raspunde, fiind foarte ocupata cu nasterea primului sau copil si al lui Jay Z, sotul sau. Fetita, pe nume Tiana-May Carter, a fost nascuta cu numai cateva zile in urma.

×
Subiecte în articol: stiinta