x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA a localizat zona în care s-a prăbuşit satelitul

NASA a localizat zona în care s-a prăbuşit satelitul

28 Sep 2011   •   08:54
NASA a localizat zona în care s-a prăbuşit satelitul

Resturile desprinse din satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cazut sambata pe Pamant, au ajuns intr-o zona nepopulata din sudul Oceanului Pacific, au anuntat reprezentantii NASA.

Expertii au ajuns la concluzia ca resturile, avand o greutate totala de 495 de kilograme, au supravietuit coborarii acestui satelit, ce a reintrat in atmosfera terestra sambata, in jurul orei 04:00 GMT.

Specialistii de la Joint Space Operations Center al bazei aeriene Vandenberg din California au ajuns la concluzia ca UARS a reintrat in atmosfera deasupra Oceanului Pacific intr-o zona ce are coordonatele 14,1 grade latitudine sudica si 170,2 longitudine vestica, a anuntat un comunicat emis de NASA.

Zona cu aceste coordonate se afla in apropiere de insulele Samoa din Oceanul Pacific. Resturile desprinse din UARS s-au imprastiat pe o suprafata cuprinsa intre 500 de kilometri si 1.300 de kilometri de la punctul de reintrare in atmosfera.

"Acest loc se afla intr-o zona oceanica libera, din emisfera sudica, departe de insulele mari", au declarat specialisti NASA.

Avand o lungime de 10,6 metri si un diametru de 4,6 metri, UARS era unul dintre cele mai mari vehicule spatiale care orbitau de o maniera necontrolata in jurul Terrei, anunta Reuters, citata de Mediafax. NASA isi construieste in prezent toate vehiculele spatiale astfel incat acestea sa revina pe Terra de o maniera controlata, insa nu adoptase aceasta strategie atunci cand a construit UARS.

UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul. Acest satelit a fost unul dintre cele aproximativ 20.000 de deseuri spatiale care orbiteaza in jurul Terrei.

UARS este cel mai mare satelit NASA care a cazut pe Terra in ultimele trei decenii, dupa caderea satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979. Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.

×