x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA: Satelit meteorologic pentru îmbunătăţirea prognozelor

NASA: Satelit meteorologic pentru îmbunătăţirea prognozelor

02 Mar 2018   •   07:55
NASA: Satelit meteorologic pentru îmbunătăţirea prognozelor

NASA a lansat joi, la finalul zilei, un satelit meteorologic de nouă generaţie care oferă imagini de înaltă rezoluţie cu furtunile de deasupra continentului american, ceea ce va permite ameliorarea considerabilă a previziunilor meteorologice.

 

Racheta Atlas V, care a avut la bord satelitul GOES-S ('Geostationary Operational Environmental Satellite'), a decolat de la Cape Canaveral, în Florida. GOES-S este cel de al doilea satelit de acest gen care este lansat în cadrul unui program comun al NASA şi al Agenţiei americane pentru oceane şi atmosferă (NOAA).

Precedentul, GOES-R, a fost lansat în noiembrie 2016. Potrivit experţilor, el a contribuit la prognozele legate de numeroasele uragane care au lovit Caraibele vara trecută. Stephen Volz, un responsabil al NOAA, a explicat că acesta a "revoluţionat" modul de abordare a previziunilor meteorologice.

"Asta vrea să însemne că mai multe vieţi sunt salvate şi informaţii mai bune de mediu sunt puse la dispoziţia responsabililor locali", a explicat el.

Această nouă generaţie de sateliţi, în care NASA şi NOAA au investit 11 miliarde de dolari, urmează să înlocuiască flota actuală de sateliţi GOES, care nu a cunoscut o modernizare majoră de 40 de ani. Alţi doi sateliţi ai programului GOES-R, construiţi de grupul american Lockheed Martin, urmează a fi desfăşuraţi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nasa satelit meteo prognoze meteo goes-s