x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oraşul din munţi

Oraşul din munţi

de Delia Zahareanu    |    17 Ian 2008   •   00:00

Un imperiu care s-a dezvoltat şi a atins culmi de rafinament neîntâlnite în teritoriul pe care azi îl cunoaştem sub numele de Peru. Iar Machu Pichu este simbolul său.

Un imperiu care s-a dezvoltat şi a atins culmi de rafinament neîntâlnite în teritoriul pe care azi îl cunoaştem sub numele de Peru. Iar Machu Pichu este simbolul său.

Pentru săptămâna viitoare, ZOOM vă invită să păşiţi pe urmele uneia dintre cele mai faimoase civilizaţii precolumbiene şi să descoperiţi într-un remarcabil documentar pe DVD marca Discovery Channel povestea oraşului Machu Pichu, în Peru. Incaşii, civilizaţia care îşi acoperea palatele imperiale cu aur. Imperiul lor se întindea pe un teritoriu comparabil cu cel al Imperiului Roman, în Antichitate. Iar în acest teritoriu delictele erau aproape neîntâlnite. Cucerit în secolul al XVI-lea de către conchistadorii spanioli, imperiul a păstrat pentru sine un oraş, plasat în munţi. Machu Pichu, singurul rămas nejefuit iniţial de armatele Regelui Spaniei.

 

ENIGMA. Machu Pichu este un mister în sine. Nu există documente sau izvoare care să menţioneze cine l-a construit sau cum de a fost posibilă ridicarea acestei aşezări extraordinare, în vârful munţilor, cum au fost asamblate şi transportate imensele blocuri de granit care alcătuiesc zidurile impunătoarei cetăţi.

 

POVESTEA. Documentarul este povestea modului în care un tânăr american, pe numele său Hiram Bingham, urma să descopere simbolul imperiului Incaş, Machu Pichu. În 1911, Bingham se pregăteşte pentru o excursie de explorare a junglei peruane, având drept scop să găsească oraşul legendar al imperiului Incaş. Deşi nu era format ca arheolog, Bingham avea studii de istorie şi geografie a Americii latine. Iar în zilele de început ale unui veac în care exploratorii au fost mai faimoşi decât vedetele de cinema, Bingham ar fi putut pleca la drumul care urma să-l conducă spre Machu Pichu, inspirat de marile descoperiri ale începutului secolului al XX-lea, după cum opinează fiul său, Alfred Bingham. Hiram a plecat în iunie 1911 din New York spre Peru, unde a urcat timp de patru zile cu trenul înălţimile solicitante ale Anzilor. Călătoria sa adevărată începe la Cuzco, fosta capitală a imperiului Incaş. Restul îl veţi afla urmărind DVD-ul Discovery Channel, “Machu Pichu”.

“A şasea zi de la plecarea din Cuzgo am ajuns la o mică plantaţie numită Mando Pampa. Pro­prie­tarul ne-a spus că pe culmile din apro­pi­ere se află nişte ruine”

Hiram Bingham , arheolog

 

DVD Features:

¢ Reconstituiri de epocă

¢ Comentarii ale experţilor

×
Subiecte în articol: pichu machu machu pichu spatiul cosmic