x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pilule cu soia, apă de ploaie la menopauză

Pilule cu soia, apă de ploaie la menopauză

de Sînziana Stancu    |    09 Aug 2011   •   21:00

Alimentul laudat pentru virtutile sale in privinta combaterii di­fe­ri­te­lor simptome resimtite de femeile ajunse la menopauza nu face nici doi bani in realitate, dupa cum afir­ma cercetatorii americani, care au realizat un studiu pe 250 de femei care obisnuiau sa ia medicamente si sa consume diferite alte produse si su­plimente alimentare pe baza de soia. Acestea nu le-au scutit nici de ne­­placutele bufeuri, si nici nu le-a ti­nut departe de osteoporoza. Potri­vit concluziilor specialistilor ameri­cani, publicate in Archives of Internal Medicine, tablete de soia s-au do­vedit a fi un placebo.

Alti specialisti au pledat in fa­voarea soia. Ei sustin ca aceasta plan­ta contine estrogen natural, hor­mon care se imputineaza in or­ganismul femeii o data cu varsta. De aceea, unii dintre specialisti re­co­manda soia ca terapie alternati­va pentru simptomele me­no­pa­u­zei. Altii avertizeaza insa asupra fap­tu­lui ca prelungirea tratamentului al­ternativ cu soia ar putea fa­vo­ri­za apa­ritia altor afectiuni, cum ar fi can­cerul de san sau infarctul.

Specialistii au experimentat efec­tele pilulelor de soia pe 248 de fe­mei, impartite in doua grupuri. Pri­mului i s-au dat pilule cu soia, ce­lui de-al doilea, placebo. Dupa ex­periment nu s-a observat nici o deosebire semnificativa in ameliorarea simptomelor menopauzei la cele doua grupuri. Din contra, la grupul care a luat pastile de soia s-a observat cresterea frecventei bufeurilor fata de cel care luase placebo.

×
Subiecte în articol: menopauza