x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plantele percep sunetul făcut de insectele dăunătoare şi îşi activează sistemul de apărare (STUDIU)

Plantele percep sunetul făcut de insectele dăunătoare şi îşi activează sistemul de apărare (STUDIU)

de Agerpres    |    07 Iul 2014   •   23:43
Plantele percep sunetul făcut de insectele dăunătoare şi îşi activează sistemul de apărare (STUDIU)

Unele plante au capacitatea de a-şi activa un sistem chimic de apărare atunci când percep vibraţiile produse de insectele dăunătoare, a constat un grup de cercetători de la Universitatea din Missouri, care consideră că această descoperire ar putea duce la crearea unei alternative la insecticide, scrie ziarul Washington Post.

Potrivit studiului publicat în revista "Oecology", plantele "aud" zgomotul făcut de insecte în timp ce acestea le mestecă frunzele şi, dacă detectează o ameninţare, îşi cresc sistemul de apărare. Oamenii de ştiinţă au pus în evidenţă acest lucru cu ajutorul unor analize audio şi chimice.

Specialiştii au imitat sunetul scos de omizi la mestecatul frunzelor şi au observat că plantele supuse experimentului începeau să producă o cantitate sporită de substanţă chimică toxică. Cu cât zgomotul era mai intens, cu atât era mai mare cantitatea de substanţă de apărare. În acest fel, o frunză de muştar devenea toxică şi indigestă pentru prădător.

Fenomenul poate fi comparat cu funcţionarea sistemului imunitar de la oameni, întrucât după o primă experienţă, planta este mai bine pregătită pentru apărare în cazul unei noi agresiuni. Reacţia este generalizată în toată planta şi se poate fi simţită şi de plantele vecine, care "aud" şi ele zgomotul dăunătorilor flămânzi.

Biologii de la Universitatea din Missouri au repetat testele şi cu zgomotul făcut de alte insecte sau de vânt şi au constat că plantele nu au reacţionat la acestea.

Dacă rezultatele acestor investigaţii se confirmă şi la alte plante, se poate gândi o nouă metodă de apărare contra dăunătorilor a plantelor prin tratarea acestora cu sunete, a declarat biologul Heidei Appel, unul dintre autorii studiului.

×
Subiecte în articol: plante mustar omizi insecticid