x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Reuşită EXTRAORDINARĂ. Cercetătorii au surprins undele gravitaţionale primordiale, de după Big Bang (VIDEO)

Reuşită EXTRAORDINARĂ. Cercetătorii au surprins undele gravitaţionale primordiale, de după Big Bang (VIDEO)

18 Mar 2014   •   12:33
Reuşită EXTRAORDINARĂ. Cercetătorii au surprins undele gravitaţionale primordiale, de după Big Bang (VIDEO)

Fizicieni americani au anunţat luni că au detectat primele mişcări ale Big Bang, confirmând astfel teoria naşterii Universului acum aproape 14 miliarde de ani, relatează AFP, conform Agerpres. Prima detecţie a undelor gravitaţionale primordiale, menţionate în teoria relativităţii a lui Einstein, confirmă expansiunea extrem de rapidă şi violentă a Universului în prima fracţiune de secundă din existenţa sa, fază numită inflaţie cosmică. Teoria a fost enunţată iniţial în 1979 de fizicianul american Alan Guth.

Progres ştiinţific major, acest rezultat apare după observarea radiaţiei cosmice de fond - lumina difuză lăsată de Big Bang -, realizată cu ajutorul telescopului BICEP2 (Polul Sud). 'Este locul de pe Pământ cel mai apropiat de spaţiu, unde cerul este cel mai senin, mai uscat şi mai stabil', au arătat autorii studiului. 'Este ideal pentru observarea microundelor răspândite de Big Bang', adaugă ei.

Detectarea acestui semnal este 'unul din cele mai importante obiective din cosmologia de astăzi şi apare în urma unei munci imense desfăşurate de un mare număr de cercetători', precizează John Kovac, profesor de astronomie şi fizică la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, şeful echipei de cercetare BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), care a făcut descoperirea.

Fizicianul Avi Loeb de la Universitatea Harvard apreciază că progresul înregistrat 'aduce lămuriri în privinţa unora din problemele esenţiale, cum ar fi de ce existăm şi cum a început Universul'. 'Aceste rezultate nu numai că aduc dovada incontestabilă a inflaţiei cosmice, dar ne informează şi asupra momentului acestei expansiuni rapide a Universului şi a puterii acelui fenomen', adaugă el.



Datele strânse 'confirmă şi relaţia profundă între mecanica cuantică şi teoria relativităţii generale', subliniază astrofizicienii. Fizica cuantică descrie fenomenele la scară atomică pe care relativitatea generală nu le poate explica.

În deplasarea lor, undele gravitaţionale comprimă spaţiul, lucru care produce o semnătură distinctă în fondul cosmologic. Ca şi undele luminoase, ele sunt polarizate. 'Echipa noastră a căutat un tip special de polarizare..., propriu luminii vechi' în urmărirea undelor gravitaţionale cosmice, spune Jamie Bock de la California Institute of Technology, coautor al cercetărilor.

'Caracteristica unei polarizări +în vârtej+ este semnătura unică a undelor gravitaţionale şi este prima imagine directă a acestor unde pe cerul primordial', arată Chao-Lin Kuo, fizician la Stanford, alt membru al echipei de cercetători.

Tom LeCompte, fizician la CERN, care nu a participat la cercetări, este de părere că descoperirea constituie 'cel mai important anunţ în domeniul fizicii de mulţi ani'. 'Ar putea aduce un premiu Nobel' autorilor descoperirii, a declarat el pentru AFP, comparând-o cu bosonul lui Higgs (2012), elementul esenţial al teoriei modelului standard, particula elementară ce dă masă multor alte particule. Detectarea directă a undelor gravitaţionale este 'remarcabilă' în măsura în care permite să se afle ce s-a întâmplat 'în primul moment după Big Bang', a adăugat el.

×